ZETApress

hírportál

Varsói Spirál-siker

Két hete volt a Spirál világpremierje a varsói filmfesztiválon! Október 12-én az A-kategóriás 36. Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon mutatták be Felméri Cecília: Spirál című filmjét! – tudatta Kubik Elvira sajtófőnök.

Az Európai Filmdíjas Borbély Alexandra, Bogdan Dumitrache és Kiss Diána Magdolna főszereplésével készült játékfilm az első- és második filmesek versenyprogramjába kapott meghívást, a filmet Felméri Cecília rendező kíséri el Varsóba. A régió egyik legfontosabb mozgóképes seregszemléje október 9-18-a között került megrendezésre a lengyel fővárosban, a Spirál országos magyar mozipremierje november 19-én lesz.

Egy férfi és két nő különös háromszög-története bontakozik ki egy tóparti házban. A titokzatos módon eltűnt apáról a fiúra hagyományozott horgásztó távol esik a várostól, egy elszigetelt, varázslatos világ. Halak, madarak, vadállatok békésnek tűnő otthona. A felszín alatt azonban titkok lappanganak és az évszakok körforgásával együtt a horgásztavat gondozó férfi és két nő baljós története is beteljesedik. Lélektani krimi az elengedésről, az ismétlődő kapcsolatokról, a konfliktusokról és a szembenézés nehézségeiről.

A Spirál Felméri Cecília kolozsvári rendező (Boldogságpasztilla, Végtelen percek, Mátyás, Mátyás, Kakukk) első nagyjátékfilmje. Korábbi alkotásai több rangos nemzetközi filmfesztiválon vettek részt, Felmérit a CineFest-en A jövő reménysége díjjal, a Magyar Filmszemlén a Legígéretesebb fiatal tehetség díjjal ismerték el. Felméri valamennyi korábbi munkáját Muhi András producerrel készítette, közös munkájuknak mintegy megkoronázása a mostani játékfilm.

A film főszereplői: Borbély Alexandra, az Oscar-jelölt, Arany Medve-díjas Testről és lélekről Európai Filmdíjas színésznője; a Pororoca című filmbeli alakításáért több rangos nemzetközi filmfesztiválon a legjobb férfi főszereplő díját kiérdemlő, az Arany Medve-díjas Anyai szív sztárja, Bogdan Dumitrache román színművész (Pororoca, Legjobb szándék) és Kiss Diána Magdolna (A nagy füzet, Fehér Isten, Az Úr hangja). A Spirál látványtervezője: Cseh Renátó, operatőre: Réder György (Brazilok, Lajkó, cigány az űrben), a jelmeztervező: Ferencz Zsófi.

A film az Inforg-M&M Film és a Hai Hui Entertainment koprodukciójában, a FocusFox gyártásában, a Nemzeti Filmintézet, a Román Filmközpont (CNC) és az Eurimages támogatásával készült. A Spirál november 19-től látható országszerte a mozikban a Vertigo Média forgalmazásában.

Szóljon hozzá!