ZETApress

hírportál

BÚÉK után Nyílt titkok

A mobilod minden titkod ismeri! Mától a Prorom forgalmazásában már látható a hazai mozikban a Nyílt titkok (16) című német vígjáték, romantikus dráma, melynek sajtóvetítése tegnap este volt a Váci úti Cinema City Westend 2. mozitermében.

A Nyílt titkok (16) egy héttagú baráti társaság – három nő és négy férfi – rendhagyó vacsorájáról szól. A buli, bár jól indul, akkor vesz nem várt fordulatot, amikor egyikük javaslatára belevágnak egy furcsa játékba. Mindenki kiteszi a mobilját az asztalra és nem számít, milyen üzenet érkezik – bárki elolvashatja és meghallgathatja a telefonhívásokat. De, ami szórakoztató időtöltésnek indul, egyre komolyabb feszültségekhez és sokszor komikus helyzetekhez vezet. Hamarosan már a régóta fennálló kapcsolatok is veszélybe kerülnek a robbanásveszélyes hazugságok és titkok felfedése révén.

Bora Dagtekin legújabb vígjátékában, a Nyílt titkokban arra világít rá, hogy az egymáshoz közel álló barátok mennyire keveset tudnak egymásról, mobiltelefonjaik viszont annál többet árulnak el róluk. A hazai filmkészítők által is feldolgozott sztori – a 2018. december 03-n bemutatott BÚÉK – alapján készült német Nyílt titkok (16) szereposztása is parádés, a filmben többek közt ismét találkozhatunk a hazánkban igen népszerű Fák jú, Tanár úr! (16) című film főszereplőivel, köztük Elyas M’Barekkel és Karoline Herfurthal is.

A film főszereplői is egészen egyedi élményről számoltak be a mozi kapcsán. – A film nagyon vad, nagyon vicces, ugyanakkor drámai és érzelmes is – nyilatkozta Karoline Herfurth, míg Jella Haase így látta a filmet: Mintha egy fortyogó üstöt néznénk az est folyamán, ami végül valamikor ki fog futni. Elyas M’Barek hozzáteszi: A film percről percre lesz egyre nyugtalanítóbb és hajmeresztőbb. Eljön a pillanat, amikor azt kívánjuk: Istenem, add, hogy ne csörögjön többet egyik mobil se! Mindenki, aki a moziban ül, csak hálálkodhat, hogy nem a képernyőn látott baráti társaságban kapott helyet.

Bora Dagtekin rendező véleménye szerint minden néző viszontláthatja magát a bemutatott baráti társaságban: A kettős erkölcs, az intolerancia, a megjátszott boldog élet jelenetről jelenetre foszlik szét előttünk, s mutatja meg magát igazi valójában. Ezért aztán meglepetésszerűen, percről percre változhat az is, hogy a néző éppen kivel azonosul. A vallomások és lelepleződések kiváltó oka a játék, ami a nézőben is jóleső döbbenetet okoz. – Rögtön tudjuk, hogy itt most valami robbanni fog! – teszi hozza a rendező. – Majdnem mindenkinek van mobiltelefonja, és majdnem mindenkinek vannak titkai is. A filmben azt a témát járjuk körül, vajon mennyire lehet megőrizni a titkokat, vagy mennyire kellene elrejtenünk őket? Van egyáltalán jogunk ahhoz, hogy mindent megtudjunk a kedvesünkről és a barátainkról? Vajon az emberi méltóság része az is, hogy bizonyos dolgokat megtartunk magunknak?

Szóljon hozzá!