ZETApress

hírportál

Rendszerváltó Filmnapok

Klasszikusok, kedvencek és különlegességek szeptember 17-e és 20-a között a Rendszerváltó Filmnapokon az Art + Cinema moziban. Napi két film, két helyszín és mindennap közönségtalálkozó. Avagy hogy múlt el 30 év?! – kérdezik a szervezők.

Sosem látott ritkaságokkal és közönség-kedvenc filmekkel érkezik szeptember közepén a Filmtekercs Egyesület Rendszerváltó Filmnapok nevű rendezvénysorozata. A hazai történelem jelentős eseményének 30. évfordulóján szeretne a program filmekkel visszaemlékezni a történésekre, és együtt gondolkodni annak hatásán, folytatásán.

A program fő helyszíne a korábbi Örökmozgó Filmmúzeum – ma Art + Cinema mozi -, ami csütörtöktől vasárnapig minden nap két filmet vetít, a 19 órai után pedig közönségtalálkozót tart. A program csütörtökön a Rendszerváltás képekben című, eddig máshol nem vetített dokumentumfilmmel kezdődik, majd 19 órától Fekete Ibolya: Bolse vita című filmjét lehet megtekinteni, ami után beszélgetés lesz a rendezővel.

Pénteken előbb Török Ferenc kultikus filmje, a Moszkva tér jön, este pedig Almási Tamás: Miénk a gyár című emlékezetes dokumentumfilmje kerül műsorra, ami után a rendezővel lehet beszélgetni.

Szombaton Schiffer Pál: A Videoton sztori című filmje után este premiert tart a rendezvény. Szalay Péter: Nincs parancs! című dokumentumfilmje egy német és egy magyar határőr történetét követi nyomon. Egyikük az osztrák határnál, másikuk a berlini falnál teljesített szolgálatot azokban a történelmi napokban. A film után beszélgetés lesz Szalay Péter rendező, dr. Hidas Ildikó dramaturg és Nagy László, az 1989-es Pán Európai Piknik főszervezőjének részvételével.

Vasárnap délután sokak kedvenc német vígjátékát, a Good bye, Lenin!-t lehet megnézni, este pedig a rendszerváltás 20 éves évfordulójára készült szkeccsfilme, az East Side Stories kerül műsorra. A vetítés után Németh Gábor dramaturg, az eredeti ötlet gazdája lesz a vendég.

Szombat délután a rendezvény ellátogat a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központba is, ahol a lengyel államférfiról szóló Walesa – A remény embere című filmet lehet megtekinteni, amit szinténbeszélgetés követ.

Az Art+ Cinema vetítéseire egységesen 800 forintért lehet jegyet venni, a kőbányai vetítés ingyenes. További részleteket a filmekről és a meghívott vendégekről a weboldalon és a Facebook-oldalon lehet olvasni.

A Filmtekercs Egyesület a több, mint 10 éve üzemelő Filmtekercs.hu online filmes portál kiadója. 2015-ös megalakulása óta fontos célja nemcsak az oldal üzemeltetése, hanem különböző programokkal a vizuális kultúra mind szélesebb körben való terjesztése.

Szóljon hozzá!