ZETApress

hírportál

Nyertünk az óriásokkal

Magyar siker a 3. Krakkói Zöld Film Fesztiválon. A Szolgalelkű Óriások tényfeltáró dokumentumfilm kapta az augusztus 16-a és 23-a között megrendez 3. Krakkói Zöld Film Fesztivál Közönségdíját, ahol földünkkel és annak megóvásával kapcsolatos filmek kerültek bemutatásra.

A fesztivál mottója there is no planet B, avagy nincs második bolygó volt. A beküldött 700 film közül a zsűri 70 alkotást választott ki és értékelt úgy, hogy érdemes a nagyközönségnek is bemutatni. Így jutott be Mátai András, Csapó András és Majoros Kinga filmje a nagy dokumentumfilm kategória 10 kiválasztott filmje közé, ahol mellettük olyan nagyhírű produkciók kaptak helyet, mint az Oszkár díjra is jelölt Honeyland, vagy a National Geographics által készített Sea of Shadows című film, aminek nem mellékesen maga Leonardo DiCaprio az executive producere.

A Szolgalelkű Óriások című film arra a kérdésre keresi a választ, hogy hogyan élnek és hogyan élhetnének a Délkelet-Ázsiában a turizmusban dolgozó elefántok. – Azért döntöttünk amellett, hogy az elefántokról készítsünk filmet, mert mind a hárman rengetegszer találkoztunk különféle turistacsalogató programmal utazásaink során, amelyek egyértelműen a látogatók és nem az állatok érdekeit tartották szem előtt. Ennek egyik leglátványosabb példája az elefántok helyzete Délkelet-Ázsiában. Bízunk abban, hogy a filmünkkel nem csak az elefántok, de az összes többi a turizmus által kihasznált állat jólétében változást tudunk hozni – indokolja a témaválasztást Mátai András.

A csapat 2019-ben indult útnak, és utazásuk során 3 elefántparkot jártak végig. A tervük az volt, hogy egy olyan délkelet-ázsiai túrán keresztül mutassák be az elefántok sokszor keserves mindennapjait, amit az átlag turista követ. A filmről idekattintva olvashatunk.

Szóljon hozzá!