ZETApress

hírportál

Autóban mozizzunk!

Ma nyit a MŰPA autós koncertmozija! A nagy sikerű MŰPA Home online közvetítéssorozat után újabb formabontó megoldást kínál a MŰPA azoknak, akik szerint zene nélkül nem igazi a nyár. A MŰPA Autósmoziban a nézők saját autójuk kényelmében élvezhetik a Fesztivál Színházban élőben zajló koncerteket – tudatta a MŰPA Kommunikáció.

Az elmúlt hónapok eseményei hatással voltak a kulturális intézmények működésére is, amelyek a rendkívüli helyzethez alkalmazkodva újabb formákat kerestek, hogy a megváltozott körülmények ellenére is színvonalasan ki tudják szolgálni a kultúrára éhező közönség igényeit. A MŰPA elsők közt nyitotta meg médiatárát a közönség előtt, majd a MŰPA Home online közvetítéssorozattal több ezer nézőt ültetett estéről estére a képernyők elé. Mától pedig újabb alakot ölt a MŰPA-élmény: az épület melletti parkolóban a nézők egy óriási kivetítőn, autójuk biztonságában követhetik figyelemmel a házban élőben zajló koncerteket. A vetítés hangját egy, a helyszínen megadott FM-sávon lehet majd hallgatni az autók rádióján keresztül.

Az elmúlt időszak kihívásokkal teli hónapjai a kulturális területen dolgozóktól mindenek feletti nyitottságot, rugalmasságot, kreativitást követeltek: megtanultuk megteremteni, értékelni és jól használni a találkozás új – gyakran képernyőkre optimalizált – tereit, és meggyőződhettünk róla, hogy az innovatív gondolkodás és az összefogás ereje mennyi új megoldást és lehetőséget hozhat. Ennek jegyében született meg a MŰPA Autósmozi gondolata is: hisszük, hogy ez a különleges formátum egyszerre nosztalgikus és aktuális, ám ami talán a legfontosabb, alkalmat teremt kiváló művészeinknek arra, hogy újra színpadra álljanak, a közönségnek pedig, hogy rendhagyó módon ugyan, de ismét átélhesse a MŰPA-élményt, számtalan műfajban – mondja Káel Csaba, a MŰPA vezérigazgatója.

Magyarország egyik legismertebb kulturális márkájaként fontos feladatunknak tartjuk, hogy folyamatosan fejlődjünk, hogy új formákat és eszközöket találjunk. Különösen igaz ez most, hiszen nagy szükség van arra, hogy a lehető leggyorsabban, rugalmasan tudjunk reagálni a világban zajló történésekre úgy a programtervezés, mint a kommunikáció területén – foglalja össze Kosztolánczy Gábor, a MŰPA vezérigazgató-helyettese kiemelve, hogy a MŰPA Autósmozi nemcsak az élő zene varázsára szomjazó közönségnek kínál izgalmas alternatívát a szórakozásra, de a karanténidőszak alatt pihenőre kényszerült zenekaroknak is lehetőséget biztosít a fellépésre, így is támogatva a hazai zenei életet. Mindeközben az intézményben továbbra is zajlanak az ilyenkor szokásos felújítási munkák, hogy az új évad kezdetén az épület a megszokott minőségben várja majd a visszatérő nézőket.

Az autósmozi programja a MŰPA műfaji sokszínűségét tükrözi. A komolyzene rajongóit a nyitóestén a Nemzeti Filharmonikus Zenekar várja, akik ma a legnépszerűbb nyáresti zeneműveket, többek közt Vivaldi, Dvořák, Bach, Grieg és Mozart egy-egy ismert darabját tűzik műsorra, majd július 8-án szerdán latin dallamokkal tüzelik fel az estét. A világhírű csellista – nem mellesleg a 2020/21-es évad művésze a MŰPA-ban – Várdai István és remek partnerei a kamarazene ezerféle arcát mutatják majd meg Mozarttól Ligetin át Brahmsig. Madaras Gergely és a Magyar Állami Operaház Zenekara két korszakos operaremeket állít egymással szembe egyazon estén: Rossini és Mozart Figarója néz majd képletes farkasszemet egymással, az ütközet győztese pedig kétséget kizáróan a közönség maga lesz, hiszen a két ikonikus mű részleteit többek közt olyan kiváló szólisták előadásában élvezheti, mint Baráth Emőke, Bretz Gábor, Fodor Beatrix vagy Haja Zsolt. Az élő koncertek mellett két csütörtök estén a Metropolitan Opera közvetítéseinek ismétlését – Puccini: Bohémélet és Lehár: A víg özvegy című operettjeit – láthatják felvételről a látogatók.

A könnyedebb műfajok kedvelői is számos koncertből válogathatnak majd, hiszen a hazai könnyű- és világzene, illetve a jazzszcéna színe-java adja majd egymásnak a színpadot egész júliusban. A Budapest Bár koncertjén garantált a remek hangulat, ehhez pedig hozzájárul, hogy ezen az estén lesz hallható először élőben új lemezük címadó dala. Fergeteges bulira készül az örökmozgó rapper Saiiddal és a zenekar életében fontos szerepet játszó Lovasi Andrással kiegészült Péterfy Bori & Love Band, Delov Jávor és DJ Q-Cee vezetésével Föld körüli utazásra hív a Random Trip, az erre az egy estére szitárral, kavallal és dudukkal kiegészült The Qualitons pedig egzotikus világba invitálja a nézőket. A Lóci játszik néhány év alatt lett országszerte népszerű zenekar; a csapat ezúttal a Csík Zenekarral kiegészülve mutatja meg a dalaiban lakozó folkos elemeket, Barabás Lőrinc pedig ismert és vadonatúj, kifejezetten erre a koncertre írt dalokból válogatott műsorát tárja a Müpa előtt parkoló rajongói elé.

Jazzrajongóknak kihagyhatatlan lesz a Hungarian All Star Big Band koncertje, ahol a magyar jazzélet legjelesebb szereplői várják a közönséget: itt lesz többek közt Szakcsi Lakatos Béla, Berkes Balázs, Friedrich Károly és Charlie is, míg a fiatalabb generációt többek közt Koós-Hutás Áron, Ávéd János és Csízi László képviselik.

Ritka alkalom, amikor a világzene két rangos hazai zenekara összeáll egy koncertre, ám a délszláv zenei hagyományokat felelevenítő Vujicsics és Söndörgő még rátesznek egy lapáttal: népzenei-könnyűzenei életünk olyan énekes csillagait kérték fel közreműködőnek, mint Sebestyén Márta, Tompos Kátya és Tolcsvay László.

A parkolóban közel 130 autó fér el: járművenként négyezer forintért, kizárólag online lehet jegyet váltani az előadásokra az adott koncert kezdéséig. Egy kocsiban több utas is tartózkodhat, betartva a személyautó kapacitására vonatkozó szabályokat. A belépők megvásárlásakor a MŰPA-ajándékutalványok is felhasználhatóak, illetve a MŰPA+ hűségprogram jegykedvezményei is érvényesíthetőek.

A nézők ételt és italt is vásárolhatnak a helyszínen, hogy a nyáresti hangulat igazán tökéletes legyen. A programsorozat megvalósításához a MŰPA stratégiai partnere, a világ egyik legzöldebb prémium autómárkájaként ismert Lexus nyújtott inspirációt. További részletek és a MŰPA Autósmozi programja idekattintva olvasható.

Szóljon hozzá!