ZETApress

hírportál

Dűne Hirosimában

Az A-kategóriás hirosimai fesztiválon is versenyben a Dűne. Ulrich Gábor filmjét immár két A-kategóriás fesztivál versenyprogramjába válogatták be – tudatta Tamás Dorka, sajtókommunikáció.

Immár publikus, hogy Ulrich Gábor Balázs Béla-díjas mozgókép- és képzőművész Dűne című alkotását beválogatták az A-kategóriás Hirosimai Nemzetközi Animációs Fesztivál versenyprogramjába. A film a Kecskemétfilm és a Focusfox gyártásában jött létre, producerei Mikulás Ferenc és Muhi András. A Dűne világpremierje az animációs filmszakma legnevesebb eseményén, az Oscar-kvalifikáló, 60. Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon lesz június 15-én, ahol szintén a versenyprogramban vetítik majd ezt a különleges, képzelet és valóság között hullámzó absztrakt thrillert, melyben a hangok, mint tanúk átmosódnak emlékeken és félálmokon.

Idén augusztus 20-24-e között rendezik meg – sajnos a vírushelyzetre való tekintettel közönség nélkül – az A-kategóriás 18. Hirosimai Nemzetközi Animációs Filmfesztivált. Immár publikus, hogy közel 2500 nevezett alkotás közül a versenyprogramba válogatták Ulrich Gábor Balázs Béla-díjas mozgókép- és képzőművész Dűne című rövidfilmjét. – A hangok, mint tanúk. Átmosódnak emlékeken és félálmokon, eldönthetetlen, valóságosak-e. Hullámzás képzelet és valóság között. Ringatózó képek az elmében, pulzáló, sötét érzések. Egy szörnyű titok a sejtjeinkben dúló szélben – érzékelteti Karafiáth Orsolya a különleges, absztrakt thriller hangulatát. Az alkotás a Kecskemétfilm és a Focusfox produkciójában jött létre, producerei Mikulás Ferenc és Muhi András, gyártásvezetője Vécsy Vera. A rendkívüli sound design Chris Allan munkája.

A Hirosimai Nemzetközi Animációs Fesztivált 1985-ben hozták létre az atombomba ledobásának 40. évfordulóján. Hirosima városa és az ASIFA (Association Internationale du Film d’Animation) azzal a céllal indították útjára ezt a nemzetközi mustrát, hogy előmozdítsák a nemzetek közötti kölcsönös megértést és a világbékét az animációs művészet fejlesztésével, amely nyelveken túli, minden ember számára közös csatorna. A kétévente megrendezendő esemény mottója a SZERETET & BÉKE.

Ulrich Gábor Balázs Béla-díjas mozgókép- és képzőművész, művészeti pedagógus filmjeit több mint 40 ország filmfesztiváljai válogatták be versenyprogramjukba. Munkáiból Európa számos országában volt képzőművészeti tárlata, alkotásai megtalálhatók külföldi és hazai gyűjteményekben. Több felsőoktatási intézményben volt meghívott előadó, jelenleg a Budapesti Metropolitan Egyetemen tanít.

Muhi András Balázs Béla-díjas producer 2000-ben alapította és 2010-ig vezette az Inforg Stúdiót. Több mint 30 játékfilm és 100-nál több kisfilm, 80 dokumentumfilm, 15 animációs film producere vagy koproducere. Legfontosabb filmjei között szerepel a Rengeteg, a Dealer, az Ezüst Medve-díjas Csak a szél és az Arany Medve-díjas, Oscar-jelölt Testről és lélektől.

Az 1994-ben alakult Focusfox teljes filmipari szolgáltatást nyújtó cég. Miközben folyamatosan lépést tartanak a filmes trendek változásaival és a digitális technika fejlődésével, küldetésüknek tekintik a hagyományos, filmes technológia életben tartását is.

A magyar animáció fellegvára, a Pannónia Filmstúdió kecskeméti stúdiója 1975 óta vesz részt a rajzfilm-készítésben. 1991-ben a stúdió önálló állami vállalattá vált, melyet 1993-ban a munkatársak megvásároltak. A Mikulás Ferenc vezetésével megalakult Kecskemétfilm Kft. az elmúlt években olyan nagy, nemzetközi produkciók megvalósításában vett részt, mint a Chico és Rita, a Kells titka és a Vörös Teknős című egész-estés rajz-játékfilmek, melyeket utóbb Oscar-díjra jelöltek. A Dűne világpremierje június 15-én az animációs filmszakma legnevesebb eseményén, az Oscar-kvalifikáló 60. Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon lesz.

Szóljon hozzá!