ZETApress

hírportál

Filmdíjasok Veszprémben

Magyar Filmdíj győztesek lesznek a Veszprém Balaton Filmpikniken. Június közepén új filmes eseményen vetítik a Magyar Mozgókép Szemle legjobbjait – tudatta Tamás Dorka. Fotónk Gyana Dániel felvétele.

Június közepén új filmes eseményen, a Veszprém-Balaton Filmpikniken is láthatóak lesznek a Magyar Mozgókép Szemle legjobbjai! Veszprémben és Balatonfüreden a rendhagyó vízparti és városi helyszínekre tervezett szabadtéri vetítések célja, hogy eredeti és hangulatos keretek között jelenítsék meg az évad legjobb hazai filmjeit. A tervek szerint közönségtalálkozók, zenei és gasztro programok is színesítik majd az Filmpiknik kínálatát.

Az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program keretében megvalósuló Veszprém-Balaton Filmpiknik kezdeményezés azt a törekvést támogatja, hogy Veszprém és a Balaton kulturális-kreatív régiója erősödjön és európai láthatósága növekedjen. A honi mozgóképgyártás éves seregszemléjének új helyszín-választása a Veszprém-Balaton EKF program, a Nemzeti Film Intézet és a Magyar Filmakadémia szoros együttműködéséből született.

A Veszprém-Balaton Filmpiknik helyszín és időpontválasztás azt a célt szolgálja, hogy a szakma és a közönség a kora-nyári, pezsgő Balatonon nézzen magyar filmeket, találkozzon magyar sztárokkal és filmkészítőkkel, ott fedezzen fel vagy nézzen újra kortárs és klasszikus remekműveket, közönségfilmeket és filmcsemegéket.

A filmes szakma a ’90-es évek óta nem képviselteti magát a régióban semmilyen nagyobb szakmai, vagy közösségi programmal, ekkor szervezték meg utoljára a Veszprémi Tévétalálkozót. A város és a Balaton atmoszférája ugyanakkor ideális egy filmes találkozó számára, ezért is tartjuk örömtelinek és ígéretesnek a kezdeményezést. A film és mozgóképművészet fontos eleme programunknak, szeretnénk minél vonzóbb közeget biztosítani a magyar mozgóképes szakma és a közönség számára. Tesszük ezt nem utolsósorban infrastrukturális fejlesztésekkel, mint például majdan egy új művészmozi megnyitásával is – mondta Can Togay János, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. művészeti és kreatív igazgatója és Muszatics Péter, a Filmpiknik művészeti igazgatója.

A kedd este megnyitott és szombat estig tartó Magyar Mozgókép Szemlén a Corvin Moziban 59 Magyar Filmdíjra jelölt alkotást és számos versenyen kívüli filmet láthat a közönség – a televíziós forgalmazású filmeket ingyenesen, a nagyjátékfilmeket pedig kedvezményes 500 forintos áron. A Magyar Filmdíj győztes alkotásait a Magyar Filmakadémia tagjai titkos szavazáson választják ki, a díjátadót március 5-én csütörtök este a Vígszínházban rendezik majd meg.

Szóljon hozzá!