ZETApress

hírportál

Magyar filmhét a Corvinban

Tegnap este megkezdődött a Magyar Filmdíj 2020 – Magyar Mozgókép Szemle; a február 29-én szombatig tartó rendezvényen 59 Magyar Filmdíjra jelölt művet, valamint számos versenyen kívüli filmet vetítenek a Corvin moziban. A teljes program idekattintva olvasható.

A szemlét tegnap 19 órakor Szabó István: Zárójelentés című új filmje nyitotta. Az esemény díszvendége a film főszereplője: az Oscar-díjra jelölt Klaus Maria Brandauer volt, akinek karrierje Szabó István: Mephisto című Oscar-díjas filmjével  kezdődött, és aki a nyitóeseményre érkezett fővárosunkba. Fotóink Egressy Rita felvételei. A filmről és alkotóiról idekattintva olvashatunk.

A telt-házas vetítésen a magyar film és kulturális élet számos fontos személyisége mellett megjelentek a film színészei, hogy együtt ünnepeljék Szabó István új alkotását. Stohl András, Udvaros Dorottya, Eperjes Károly, Szirtes Ági, Kerekes Éva, Csomós Mari, Csákányi Eszter, Virga Tímea, Orosz Ákos, Elek Ferenc, Börcsök Enikő, valamint a film producere: Sándor Pál, operatőre: Koltai Lajos és maga a rendezőlegenda: Szabó István is tiszteletét tette a nyitóünnepséggel karöltött díszbemutatón.

Örülök, hogy harminc év után ismét együtt dolgozhattam Szabó Istvánnal. Az utolsó filmünk óta személyes kapcsolatban állunk és barátok vagyunk, így nem volt számomra kérdés, elvállaljam-e a Zárójelentés főszerepét. A film különböző emberek sorsait és azt mutatja be, hogy bizonyos társadalmi- és élethelyzetekben milyen döntéseket hoznak – nyilatkozta a díszvendég a díszbemutatón. A Zárójelentés holnaptól országszerte látható a mozik műsorán, az InterCom forgalmazásában.

Idén összesen 114 filmet neveztek az alkotók a szemlére, amelyet a Magyar Filmakadémia Egyesület a Nemzeti Filmintézet támogatásával rendez meg. Az elő-zsűri által kiválasztott 59 művet nagy vásznon láthatja a közönség: a televíziós forgalmazású filmeket ingyenesen, a nagyjátékfilmeket 500 forintos áron nézhetjük. A Magyar Mozgókép Szemlén versenyen kívüli alkotásokat is vetítenek és szakmai programok is színesítik a kínálatot.

A Magyar Filmdíjra 28 kategóriában jelöltek alkotásokat. A legjobb játékfilm díjára a Valan (rendező: Bagota Béla), az Akik maradtak (Tóth Barnabás), a Drakulics elvtárs (Bodzsár Márk), a FOMO – Megosztod és uralkodsz (Hartung Attila), valamint az Apró mesék (Szász Attila) pályázik, de látható a szemlén a Guerilla, a Seveled, a Most van most, a Szép csendben és a Szeretlek mint Állat! is.

A tévéfilmek közül a Foglyok, az Egy másik életben, a Házasságtörés és a Nino bárkája a jelölt, szerepel továbbá a programban a Cseppben az élet, a Tabukról tabuk nélkül, az Alvilág, a 200 első randi és A mi kis falunk című televíziós sorozat egy-egy epizódja, valamint tíz-tíz animációs, ismeretterjesztő, kisjáték- és dokumentumfilm.

A jelölt filmek mellett az internetes világból jövő mozgóképek válogatásából, a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatóinak filmjeiből, valamint a Magyar Filmakadémia Egyesület életműdíjas alkotóitól is látható egy-egy film.

A programban szerepel Szabó István: Apa – Egy hit naplója című alkotása, Gertler Viktor: Az aranyember című műve, András Ferenc: Veri az ördög a feleségét című filmje, Bereményi Géza: Eldorádó című alkotása és Lugossy László: Szirmok, virágok, koszorúk című filmje is.

A szakmai programok közül kiemelkedik az újonnan megalakult MADOKE (Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete) nyílt vitafóruma a Magyar Filmakadémia szervezésében, amely a dokumentumfilmes műfajok határairól és alkotóiról szól. Megalakulásukról idekattintva olvashatunk.

A Magyar Filmdíj győztes alkotásait a Magyar Filmakadémia tagjai titkos szavazáson választják ki, a díjátadót március 5-én csütörtökön este a Vígszínházban tartják.

Szóljon hozzá!