ZETApress

hírportál

Díjeső a Vigadóban

Öt kategóriában osztották ki a 6. alkalommal megrendezett Kovács László – Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny díjait tegnap este a Pesti Vigadóban. A rendezvény fő támogatója a Nemzeti Filmintézet és a Magyar Művészeti Akadémia volt. A két és félórás programot a Sebő-együttes muzsikája zárta.

Novák Emil, a Magyar Operatőrök Társaságának elnökségi tagja az általa 2004-ben alapított Aranyszem Fesztivált két éve nevezte át a magyar operatőr iskola két kiemelkedő alkotójáról Kovács László – Zsigmond Vilmos Magyar Operatőr Fesztiválra. Életműdíjban – mint két hete megírtuk – Máthé Tibor, Jancsó Nyika és Szalai András részesült. Idén először Kameraman-díjat is kiadtak, amelyet Bille Lászlónak ítéltek, a szintén idén létrehozott Fénymegadó-díjat pedig Kovács László kapta. Bojkovszky Béla-díjat Hajdú Miklós fővilágosító kapott. Az Európai Operatőr Szövetség, az IMAGO Vagyóczky Tibort a The IMAGO International Tribute Award-díjjal tüntette ki.

Annál nagyobb dolog nincs, mint közvetíteni egy történetet és mindezt a legmegfelelőbb arcok által! – hangsúlyozta Koltai Lajos, a Magyar Operatőrök Társaságának elnöke a rendezvényt megnyitó beszédében. Kiemelte, hogy ezekben az elismerésekben a névadók szakmai alázata, a szeretet, az emberi arcok mély ismerete és a humánum van jelen.

A Dokumentumfilm kategória győztese Bordás Róbert lett a Gettó Balboa című film fényképezéséért. Különdíjat is kiadott itt a zsűri, melyet Fehér Zoltán érdemelt ki a Vad víz: Aqua Hungarica című film operatőri munkájáért. A Kisjátékfilm kategóriában Bántó Csabát díjazták Két csík című alkotásért. Televíziós film kategóriában Tóth Zsolt nyert a Magdolna című fim fényképezéséért, Nagyjátékfilm kategóriában M. Deák Kristófot, a FOMO – Megosztod, és uralkodsz operatőrét találta a legjobbnak a zsűri.

A Kelet című film operatőri munkájával Gyuricza Mátyás nyerte a Diák kategória díját, az azzal járó 60 ezer amerikai dollár (mintegy 17 millió forint) értékű Sparks Kft. – Panavision filmes kameracsomagot és a Nemzeti Filmintézet egymillió forintértékű laborszolgáltatását. A díjak odaítéléséről Lajos Tamás producer-operatőr, Nagy András és Balázs István Balázs operatőrök döntöttek.

Szóljon hozzá!