ZETApress

hírportál

Méz-királynő az Arénában

Egy egyszerű asszony, akit alázatos tisztaságáért a természet királynővé koronáz. Egy kies macedón faluban az 50 pár éves Hatidze felfelé baktat a hegyoldalon, hogy ellenőrizze a sziklák között fészkelő méhkolóniáit – láttuk tegnap este a Méz-királynő (Honeyland) című 85 perces macedón filmben a Cinema City Aréna 14. termében.

Titokzatos varázsigét duruzsol nekik, miközben finoman manőverezik a méhkasok között, bármiféle védőháló vagy kesztyű nélkül. Az otthonául szolgáló tanyán Hatidze a saját kezűleg készített méhkasokról és ágyhoz kötött édesanyjáról gondoskodik, időnként pedig ellátogat a fővárosba, ahol eladja áruit.

Aztán egy nap egy vándorló család telepszik le a szomszédságában, és Hatidze békés birodalmát hirtelen gépek zúgása, hét rikoltozó kisgyerek és 150 tehén zaja töri meg. Az asszony mindezek ellenére melegen fogadja a sorstársakat, és nem tart tőlük vissza semmit sem – kezdve a kipróbált és bevált méhészeti tanácsoktól, a szeretetén át egészen a különleges brandyjéig. Rövid időn belül azonban Hussein, a családfő számos olyan döntést hoz, amelyek örökre tönkretehetik azt a világot, amelyben Hatidze a természettel harmóniában élt.

A február 2-án vasárnapig tartó 6. Nemzetközi Dokumentum Filmfesztivál nyitófilmjének rendezője: Ljubomir Stefanov, operatőr: Samir Ljuma, vágó és producer: Atanas Georgiev.

Szóljon hozzá!