ZETApress

hírportál

Újabb díjak a Vigadóban

Vagyóczky Tibornak The IMAGO International Tribute Awardot adományoznak, Krajnyák Péter focus puller és Bottyán Marcell segédoperatőr aranygyűrűt kap a HSC-től – tudtuk meg Tamás Dorkától.

Február 7-én pénteken a III. Kovács László és Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny díjátadó gálán Vagyóczky Tibor HSC az idén 89. születésnapját ünneplő magyar operatőr veheti át az Európai Operatőr Szövetség, az IMAGO The IMAGO International Tribute Award-díját. A Magyar Operatőrök Társasága és a Magyar Operatőrök Iskolája együttműködésében, a Sparks kamera és lámpakölcsönző céggel közösen szervezett eseményen idén először aranygyűrűt is adományoznak, melyet kiemelkedő szakmai munkájuk alapján Krajnyák Péter focus pullernek és Bottyán Marcell segéd-operatőrnek ítéltek oda. A rendezvény fő támogatói a Nemzeti Filmintézet és a Magyar Művészeti Akadémia.

Aznap este 18 órakor az IMAGO 11 tagú vezetőségének részvételével a Pesti Vigadó nagytermében tartják meg a III. Kovács László és Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny díjátadóját. Két hete már megírtuk, hogy Máthé Tibor, Jancsó Nyika és Szalai András Életműdíjban részesül, Hajdú Miklós fővilágosító Bojkovszky Béla-díjat kap, Bille Lászlónak ítélték az idén először kiadandó Kameraman-díjat, Kovács Lászlónak pedig a szintén idén létrehozott Fénymegadó-díjat.

Az eseményen jelentik majd be hivatalosan azt is, hogy az Európai Operatőr Szövetség, az IMAGO Vagyóczky Tibort a szervezet első magyar tiszteletbeli tagjává választja, továbbá, hogy tisztelete és elismerése jeléül The IMAGO International Tribute Award-díjjal tünteti ki a neves magyar operatőrt. Vagyóczky Tibor Balázs Béla-díjas művész, egyetemi tanár fényképezte többek közt 1962-ben Keleti Márton: Esős vasárnap és 1967-ben Banovich Tamás: Ezek a fiatalok című filmjeit. 2001/2003-ban az IMAGO elnöke volt. Akkor készült a Képek készítése: Az európai operatőr század című könyv, mely azóta is a legátfogóbb mű, mely valaha megjelent az európai operatőr művészetről.

A HSC idén első alkalommal adományoz aranygyűrűt a Magyar Operatőrök Iskolája, a HSC Stábiskola volt diákjainak. Az 512 végzett hallgatóból kiemelkedő szakmai munkájuk alapján először Krajnyák Péter focus puller és Bottyán Marcell segédoperatőr részesülnek ebben az elismerésben.

Február 7-én a Zsigmond Vilmos által 2005-től támogatott diák kategória mellett idén négy kategóriában – játékfilm, tévéfilm, dokumentum, kis-játékfilm – adnak majd át díjakat. A Lajos Tamás producer-operatőrből, Nagy András és Balázs István Balázs operatőrökből álló zsűri dönt arról, hogy kik kapják a díjakat, illetve hogy a diák kategóriában ki érdemli meg a hatvanezer USD értékű Sparks Kft. – Panavision filmes kameracsomagot és a Magyar Filmlabor egymillió forintértékű laborszolgáltatását. Az esemény technikai támogatói a Schwindl Kft., a Two Men’s Show Lighting és a W-Led Média Kft.

Szóljon hozzá!