ZETApress

hírportál

Oscar-jelölt CinetElnél

Remekül indult az év a CinetElnek: tegnap kiderült, hogy a Los Angeles-i filmkritikusok díjai után Antonio Banderas a legjobb férfi főszereplő és maga a film a legjobb idegennyelvű film Oscar-díját hozhatja haza február 9-én – tudatta Molnár Kata Orsolya.

A korábban már Oscar-díjat nyert Pedro Almodóvar alkotása, a Fájdalom és dicsőség a CinetEl forgalmazásában májusban került bemutatásra, de a mai napig műsoron van a Kino Cafe moziban. A film a rendező karrierjének és magánéletének egyfajta összegzése; a főszerepben Antonio Banderas mellett Penélope Cruz látható.

Az I. negyedévben természetesen nem csak ennek örülhetnek az igényes filmek barátai: a Frankofón Filmnapokon mutatkozik be februárban Nicolas Vanier (Belle és Sebastien) új, igaz események ihlette családi mozija, a Taníts meg repülni!

Christian (Jean-Paul Rouve), aki ornitológus, élete fő művén dolgozik. Az árván marad nagy liliket szeretné megtanítani a költözésre egy motoros sárkányrepülő segítségével. Fia, Thomas (Louis Vazquez), először értetlenül nézi apja tevékenységét, majd később megváltozik az álláspontja. A filmet a forgatókönyvet is jegyző Christian Moullec igaz története inspirálta: a férfit nem véletlenül nevezték el Birdmannek, hiszen 1995-től kezdve rendszeresen repült együtt vadludakkal, hogy őket védettebb területekre vezetve megakadályozza számuk csökkenését.

TANÍTS MEG REPÜLNI! (Donne moi des ailes / Spread your wings) francia-norvég családi kalandfilm, 113 perc, 2019. Rendező: Nicolas Vanier. Forgatókönyv: Christian Moullec, Matthieu Petit. Szereplők: Jean-Paul Rouve, Mélanie Doutey, Louis Vazquez, Lilou Fogli, Frédéric Saurel, Grégori Baquet, Dominique Pinon, Ariane Pirié, Philippe Magnan. Producerek: Clément Miserez, Matthieu Warter, Thierry Desmichelle, Rémi Jimenez, Matthieu Petit, David Giordano. Opreratőr: Eric Guichard. Vágó: Raphaele Urtin.

Szintén tavasszal érkezik a Kutyabaj, mely Henri (Yvan Attal), a középkorú író története. 25 éve írt egy sikeres regényt, de azóta csak küzdelem az élete. Cécile-lel, a feleségével (Charlotte Gainsbourg) és négy gyermekükkel éldegél – nem túl boldogan. Aztán minden megváltozik, amikor egyik esti sétája során egy hatalmas kutyát talál a parton, aki mellé szegődik és befurakodik a család életébe. John Fante regényéből a rendezést és az adaptációt is magára vállaló Yvan Attal a Haláli temetést is jegyző Dean Craig forgatókönyvéből készült nemcsak kutyabarátoknak ajánlható vígjátékot.

KUTYABAJ (Mon chien Stupide) francia-belga vígjáték, 106 perc, 2019. Rendező: Yvan Attal. Forgatókönyv: Dean Craig, Yvan Attal, John Fante, Stéphane Guillon, Yaël Langmann. Szereplők: Yvan Attal, Charlotte Gainsbourg, Eric Ruf, Pascale Arbillot, Ben Attal, Ad’le Wismes, Pablo Venzal, Panayotis Pascot, Oscar Copp. Producerek: Marc Forster, Florian Genetet-Morel, Georges Kern, Genevieve Lemal, Vincent Roget, Gala Vara Eiriz. Operatőr: Rémy Chevrin. Vágó: Célia Lafitedupont. Zene: Brad Mehldau. A film áprilisban kerül a hazai mozik műsorára, Magyarországon forgalmazza a CinetEl Kft.

1 hozzászólás

  1. Április 23-ára csúszik Nicolas Vanier (Belle és Sebastien) új, igaz események ihlette családi mozija, a Taníts meg repülni! premierje. A filmet feliratos változatban a Frankofón Filmnapokon, szinkronosan pedig a Cinemira – Nemzetközi Gyerekfilm Fesztiválon tekinthetik meg premier előtt a szívmelengető történetek szerelmesei. A Frankofón Filmnapok keretében február 29-én és március 7-én Budapesten, ezt követően vidéken lesz látható a film, részletes vetítésprogramja itt: https://www.facebook.com/events/203424804139464 található.