ZETApress

hírportál

Éden Rotterdamban

Kocsis Ágnes 3. mozifilmjét meghívta a januári rotterdami nemzetközi filmfesztivál. Az európai fesztiválszezon rangos nyitóeseményeként számon tartott seregszemlének évről évre több mint 300 ezer nézője van. A Pál Adrienn író-rendezőjének új alkotása, az Éden 2020 tavaszán kerül a hazai mozikba a Budapest Film forgalmazásában.

Kihirdették a szervezők a 49. Rotterdami Nemzetközi Filmfesztivál programját. A január 22-én kezdődő, nagy szakmai presztízsnek örvendő fesztivál Big Screen versenyprogramjában lesz Kocsis Ágnes, Filmalap támogatással készült Éden című új mozifilmjének a világpremierje. A Friss levegő és a Pál Adrienn című filmek író-rendezőjének új alkotását a hazai közönség a Budapest Film forgalmazásában a tervek szerint tavasszal láthatja.

A magyar-román koprodukcióban, belga részvétellel készült Éden egy különös szerelmi történet, amelynek főszereplője egy harmincas évei végén járó nő, aki mindenre allergiás, ami a modern civilizációval jár: kémiai anyagokra, légszennyezésre, rádióhullámokra, ezért teljes elszigeteltségben él – tudtuk meg Tamás Dorkától.

Kocsis Ágnes 3. mozifilmje elsősorban az emberi magány metaforája. – Az érdekelt, hogy mit tesz az emberrel a teljes izoláció, a valódi szeretet hiánya, mennyire fontosak az emberi kapcsolatok az életünkben, és hogy mindez milyen kölcsönhatásban van a körülöttünk lévő világgal, a természettel, amelyben élünk – összegezte a forgatás alatt a forgatókönyvet is jegyző rendező.

A humorral és iróniával finoman átszőtt Éden társ-forgatókönyvírója Ivo Briedis, Németh Gábor és Andrea Roberti, az operatőre Tóth Widamon Máté, vágója Mezei Áron, a látványtervezője Vinnai Petra volt, a jelmezeket Kiss-Matyi Mónika tervezte. A Mythberg Films gyártásában készült Éden vezető producere Berger József.

Az Éden főszerepeit Lana Baric horvát színésznő és Daan Stuyven belga rockzenész játssza, aki a mozivásznon főszerepben Kocsis Ágnes filmjében lesz először látható. Bocskor-Salló Lóránt mellett – aki korábban a Magashegyi Underground menedzsere és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház színésze volt -, számos ismert magyar színész is szerepel a filmben.

Kocsis Ágnes első játékfilmjét, a Friss levegőt a Cannes-i Fesztiválon a Kritikusok Hete szekcióban mutatták be, majd az Európai Filmakadémia Discovery Award kategóriában jelölte az év 4 legjobb első-filmje közé 2006-ban. A Friss levegő több mint 80 nemzetközi filmfesztiválon vett részt, és 14 díjat nyert. A vírus című rövidfilmje ugyanebben az évben 3. díjat nyert a Cannes-i Fesztivál Cinefondation szekciójában. Pál Adrienn című 2. játékfilmje 2010-ben megkapta a filmkritikus szövetség, a FIPRESCI rangos díját Cannes-ban, melyet 20 nemzetközi fesztiváldíj követett. Rendezőjét 2011-ben Balázs Béla-díjjal tüntették ki.

Szóljon hozzá!