ZETApress

hírportál

Léghajón a tudományért

James GlaisherMegtörtént események ihlették a Léghajósok történetét! 11 kilométer magasra repülni egy léghajóval? Ez még ma is extrém kalandnak tűnik ? pedig pontosan ez történt 1862. szeptember 5-én James Glaisherrel, Tom Harper lélegzetelállító kosztümös kalandfilmje, az idehaza épp 157 évvel később: 2019. december 5-től látható Léghajósok (The Aeronauts) valóban élt főhősével.

A 92 perces angol?amerikai kalandfilmben Eddie Redmayne kelti életre James Glaishert, aki széngázzal töltött ballonjával megdöntötte a korábban felállított rekordot, és 11.887 ? más becslések szerint ?csak? 9500 méter ? magasra repült. Útitársa Henry Coxwell volt, akit azonban a moziban egy kitalált karakter, a Felicity Jones alakította Amelia Wren váltott fel.

A páros a filmben ábrázolt drámai módon ért földet: három mérföld magasságból mint egy kő zuhantak alá, Glaisher pedig ? utólag visszaemlékezve a történtekre ? biztos volt benne, hogy a magaslati levegő okozta tünetek miatt odafent éri a halál. Coxwell lélekjelenlétén múlott minden: a férfi kimászott a kosárból és fogaival engedte ki azt a kulcsfontosságú szelepet, ami lehetővé tette, hogy a léghajósok végül leereszkedjenek. Kettejük történetét Richard Holmes 2013-as könyve, a Falling Upwards: How We Took to the Air meséli el ? Tom Harper rendező ezt olvasva talált rá legújabb alkotásának témájára.


Glashier meteorológus volt, fényképész, de úttörő ballonistaként vált a leghíresebbé. 1862 és 1866 között számos alkalommal emelkedett fel léghajójával, hogy méréseket végezzen a légkör hőmérsékletét és páratartalmát illetően ? eredményei nagy mértékben hozzájárultak a légkörről alkotott mai tudásunkhoz.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=p8QuCeiZqw0[/youtube]

Filmbéli útitársa, Amelia Wren megformálásakor Felicity Jones a korszak női repülőit idézte meg: az első angol léghajós, Margaret Graham és a francia Sophie Blanchard, vagy ahogy többnyire hivatkoztak rá, Madame Blanchard szolgáltak inspirációul alakításához. Blanchard professzionális léghajós volt, aki férje, Jean-Pierre Blanchard halála után még több mint hatvanszor hódította meg az eget. A karakter megformálására minden bizonnyal hatott Glaisher felesége, Cecilia Glaisher alakja is, aki férjével együttműködésben a különféle hókristálystruktúrák megértésén dolgozott, de talán az sem véletlen, hogy a főhősnő keresztneve megegyezik Amelia Earhartéval, aki első nőként repülte át az Atlanti-óceánt 1928. június 17-én.

A Léghajósokat tehát megdöbbentő, mégis megtörtént események ihlették ? olyanok, melyeket elképzelni sem tudunk. Szerencsére a film alkotói most lehetőséget adnak nekünk, hogy mi magunk is átélhessünk egy szemkápráztató és magával ragadó utazást: George Steel operatőr lehengerlő képeinek köszönhetően december 5-től mi is megtudhatjuk, milyen lehet a felhők fölé emelkedni. Rendező: Tom Harper. Forgatókönyv: Tom Harper, Jack Thorne. Szereplők: Felicity Jones, Eddie Redmayne, Himesh Patel. Producerek: Tom Harper, Richard Hewitt, David Hoberman, Todd Lieberman, Nick O’Hagan, Jack Thorne. Opreratőr: George Steel. Vágó: Mark Eckersley. Zene: Steven Price.

Szóljon hozzá!