ZETApress

hírportál

Antilogue az Urániában

Idén is lesz Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál: november 27-e és december elseje között a világ legfrissebb animációnak legjava lesz látható ? tudtuk meg Tamás Dorkától.

November 27-én a bristoli Aardman Stúdió Shaun, a bárány és a farmon-kívüli című egész estés animációja nyitja az immár 17. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivált a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban. Idén három kategóriában több mint ötven film kerül versenybe, köztük a magyarul is megjelent regény adaptációja, a Kabul fecskéi című francia festményanimáció, melynek idén Cannes-ban volt a világpremierje, valamint a BuĂąuel a teknősök labirintusában című spanyol film, melyben Luis BuĂąuelt követjük, amint egy szürrealista áldokumentumfilm készítésébe fog. Versenyen kívül is rengeteg új animációs filmet, animált dokumentumfilmet, virtuális-valóságfilmet, gyerekprogramot és közönségtalálkozót kínál majd a fesztivál öt budapesti helyszínen.

November 27-e és december elseje között 17. alkalommal érkeznek a budapesti Anilogue Fesztiválra a világ legjobbjai között számon tartott, újonnan készült animációs filmek. A programot a bristoli Aardman stúdió nyitja a Shaun, a bárány és a farmon-kívüli című egész estés animációval az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A földkerekség legismertebb animált bárányának ezúttal egy ufót kell elbújtatnia a nyáj tagjai között.

A hazai közönség az Anilogue versenyprogramjában láthatja elsőként a Kabul fecskéi című francia festményanimációt, melynek idén Cannes-ban volt a világpremierje. A korábban magyarul is megjelent regény filmváltozata megindító szerelmi történet az afganisztáni tálib uralom idején.

Ugyancsak az Anilogue fődíjáért száll versenybe a BuĂąuel a teknősök labirintusában című spanyol film, melyben Luis BuĂąuelt követjük, amint 1932-ben egy szürrealista áldokumentumfilm készítésébe fog. A látványos és természetesen szürrealista motívumoktól nyüzsgő animációt az a Salvador Simó rendezte, aki az elmúlt években többek között a Karib-tenger kalózai látványvilágáért is felelt.

Az Anilogue Fesztiválon idén három kategóriában több mint ötven film került versenybe, és versenyen kívül is rengeteg új animációs filmet, virtuális-valóságfilmet, gyerekprogramot vagy éppen animált dokumentumfilmet láthat november végén a budapesti közönség az Uránia Nemzeti Filmszínházban, az Art+ moziban, a Francia Intézetben és a Lengyel Intézetben, a Magvető Café pedig a szakmai programoknak és közönségtalálkozóknak ad majd helyet.

Szóljon hozzá!