ZETApress

hírportál

Filmnapok a Puskinban

Arany Pálma-díjas alkotással és magyar film premierjével érkezik a 9. Mozinet Filmnapok. Vlad Ivanov is az esemény vendége lesz ? tudtuk meg Tamás Dorkától. A 9. Mozinet Filmnapok idén október 17-től 20-ig lesz Budapesten a Puskin moziban és számos vidéki városban.

Holnap kezdődik az immár 9. Mozinet Filmnapok, melynek programjában idén kilenc alkotás tekinthető meg, akár hónapokkal a hazai mozibemutató előtt. Az esemény nyitófilmje Bong Joon-ho: Élősködők (Parasite) című munkája, mely idén a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon elvitte az Arany Pálma-díjat. Itt lesz a Valan ? Az angyalok völgye című magyar alkotás közönségtalálkozóval összekötött premierje, a Puskin moziban találkozhat továbbá a közönség Vlad Ivanovval, A hegyek szigete című film főszereplőjével és Christophe Jankovic-kal, a Medvevilág Szicíliában című rajzfilm producerével is, a Kontroll nélkül című filmhez kapcsolódóan pedig gyűjtést szerveznek a Világszép Alapítvány javára.

A Mozinet Filmnapok vasárnapig tart Budapesten és számos vidéki városban. Elkészült az esemény plakátja, jegyek elővételben már kaphatóak. Elindult a jegyelővétel a Puskin Moziban tartott budapesti vetítésekre, a legnagyobb érdeklődés az Arany Pálma-díjas Élősködőket övezi. A fesztivál plakátját is Bong Joon-ho filmje ihlette, a Lengyel Csaba tervezte poszter központi motívuma egy ún. szuszok kő, amely a dél-koreai rendezőfenomén (A gazdatest, Snowpiercer ? Túlélők viadala, Okja) filmjében fontos szerepet tölt be és az Élősködők plakátján is feltűnik.

A Pedro Almodóvar produceri közreműködésével készült Az angyal egyszerre megdöbbentő, stílusos és helyenként sokkolóan humoros film, amelyet egy hihetetlen, de igaz történet inspirált. A tizenhét éves Carlos angyali arca és göndör fürtjei mögött egy morális gátlások nélküli szörnyeteg rejtőzik, aki rettegésben tartotta a ?70-es évek Buenos Airesét.

A román új hullám egyik megkerülhetetlen alakja, Corneliu Porumboiu rendezése, A hegyek szigete a bankrablós-átverős műfajt állítja a feje tetejére. A film főszereplője, a Napszálltából is ismert Vlad Ivanov elkíséri a filmet a budapesti vetítésre, ahol a közönség találkozhat is vele.

A Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon díjazott, szívszorító Kontroll nélkül akár igaz történet is lehetne: a 9 éves Benni szeretetéhes, nehezen kezelhető kislány, aki nem találja a helyét a szülő nélkül felnőni kénytelen gyerekek között. A forgalmazó a 9. Mozinet Filmnapok ideje alatt a Puskin Moziban gyűjtést szervez a Világszép Alapítvány javára, akik a hazánkban élő 23 ezer gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermek helyzetén igyekeznek segíteni.

Itt lesz Bagota Béla első nagyjátékfilmje, a Valan ? Az angyalok völgye című feszült és szívszorító lélektani krimi premierje. Főhőse Péter (Krisztik Csaba) nagyvárosi rendőrként emberkereskedők után nyomoz Brassóban, amikor felmerül a gyanúja, hogy rég eltűnt testvére holtteste került elő. A filmek alkotóival több helyszínen is találkozhatnak az érdeklődők.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=YMcJEpsg37w[/youtube]

A láthatatlanok imádni való karakterrel teli igaz történet. Négy mindenre elszánt szociális munkás nőknek fenntartott nappali melegedőt vezet. Amikor az emberi tényezőt teljesen figyelmen kívül hagyó bürokraták ellehetetlenítik őket, hősiesen szövetkeznek, hogy a szabályokat áthágva segítsenek pártfogoltjaikon. Úgy döntenek, saját szakállukra tovább üzemeltetik a helyet, magánakciójuk azonban nem maradhat örökre titokban. Franciaországban a film az év meglepetéssikere lett, eddig több mint másfél millióan látták.

A sokszoros díjnyertes rendező, Marco Bellocchio a közelmúlt történelmének sötét évtizedeit eleveníti fel Cannes hivatalos versenyprogramjában szerepelt, ízig-vérig olasz maffiatörténetben, Az első árulóban. Tommaso Buscetta tanúvallomásának köszönhetően tudta Falcone vizsgálóbíró térdre kényszeríteni a szicíliai maffiát, a Cosa Nostrát.

A Cannes-ban sikert aratott Portré a lángoló fiatal lányról komoly eséllyel pályázik a 2020-as Oscar-díjátadón is. HéloĂŻse-ról (Adèle Haenel) portrét rendel grófi családja, hogy a festmény segítségével házasítsák ki. A Bretagne-i szigetre érkező festőnő, Marianne (Noémie Merlant) és a fiatal lány a közös séták során egyre nehezebben tudnak ellenállni egymás vonzerejének. A Time magazin a korabeli tabukon áthágó filmet gyengéd és összetett szerelmes történetnek nevezte.

A Medvevilág Szicíliában a XX. század egyik legjelentősebb szépirodalmi gyerekkönyve. Lorenzo Mattotti olasz rendező A vörös teknős francia producereivel és a Kecskeméti Animációs Stúdióval dolgozott együtt készített belőle animációs filmet. Leander, a medvék királya levezeti a népét a hegyekből, hogy élelemhez jussanak és megtalálják régen elvesztett fiát, Tónit. Az emberek világával megismerkedő medvék viszont egyre több emberi szokást vesznek át, és veszélybe kerül a medvelélek. A rajzfilm megjárta Cannes-t, Annecy-t, díjat nyert a KAFF-on, a Mozinet Filmnapok közönsége Christophe Jankovic producerrel és Nagy Lajossal, a magyarországi animációs munkák vezetőjével egyaránt találkozhat a Puskin moziban.

Szóljon hozzá!