ZETApress

hírportál

Két hét múlva Szemrevaló

Megvan a Szemrevaló Filmfesztivál programja! Német nyelvű filmek immár 8. alkalommal. Szeptember 26-a és október 6-a között rendezik meg idén a budapesti Művész moziban a Szemrevaló ? Sehenwerst Filmfesztivált ? tudatta Tamás Dorka.

A Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet közös filmhete immár 8. alkalommal ad ízelítőt a német nyelvterület filmkultúrájából, ezúttal is eredeti nyelven, magyar felirattal. 11 nap alatt 5 tematikus blokkban ? Határhelyzetek, Látszólag hétköznapi, Folyamatos múlt, Legendák nyomában és Hommage á Bruno Ganz ? 18 filmet nézhet majd meg a közönség, köztük számos díjnyertes alkotást. A fesztivál nyitófilmje a Kontroll nélkül című, Ezüst Medve-díjas német dráma lesz. Egy kisebb válogatást bemutatva Szegeden, Debrecenben és Pécsett is lesz Szemrevaló!

Szeptember 26-án a budapesti Művész moziban a Kontroll nélkül című, Ezüst Medve-díjas dráma nyitja az idei Szemrevalót, melyben a szeretetéhes, nehezen kezelhető kislány, Benni agresszív kitöréseivel folyamatosan veszélyezteti környezetét és saját magát. Pedig ő csak egyetlen dolgot szeretne: visszakapni az édesanyját ? aki azonban lemondott róla. A Határhelyzetek elnevezésű blokkban vetítik még a Talajt vesztve című osztrák pszichodrámát Maria Kreutzer rendezésében, mely egy testvérpár kapcsolatán keresztül beszél a mindannyiunkban ott lakozó sötétségről. Markus Schleinzer filmje, az Angelo valós eseményeken alapszik, a híres bécsi udvari mór történetét meséli el, amit a magyar nézők Péterfy Gergely: Kitömött barbár című nagy-sikerű regényéből is ismerhetnek.

A Látszólag hétköznapi válogatásban pereg majd egy áruházi szerelem viszontagságos történetét elmesélő Polcok között című alkotás, melynek férfi főszereplője tavaly a Német Filmdíjon megkapta a legjobb férfi főszereplő díját. A végső csattanó című vígjátékban a 89 éves Gertrud igencsak meglepődik, mikor egy nap megjelenik egy elegáns angol úr és azt állítja, hogy leveleztek a szép-korúak randioldalán, Gertrud viszont semmi ilyesmire nem emlékszik. A több díjat is nyert Friss levegő kell a fiúnak című vígjátékban Hape Kerkeling német humorista, színész, énekes és rendező önéletrajzát az Oscar-díjas Caroline Link filmesítette meg. A Kaviár című sziporkázó és nagyon aktuális culture-clash-gangster-comedy-ben a bécsi lazaságba és viccbe oltott orosz nőerő száll szembe a férfi kapzsisággal és a nagyzási mániával. A részben magyar származású Anca Miruna Lăzărescu Mit nekem boldogság című kedves vígjátékában a 12 éves Jessicát gyakran fiúnak nézik és elég furán tikkel is, ezért szívesen cserélne sorsot testvérével, még ha Sabrina súlyos beteg is. Végül a Vesszenek az öregek című, egyszerre tragikus és komikus film a közösségimédia-társadalom ifjúságáról, amely egy vattacukor-világban levegőért kapkod.

A Folyamatos múlt blokkban lesz látható az idei Német Filmdíjon hat díjat nyert, a valós eseményeket feldolgozó Gundermann című film, mely a keletnémet énekes ? és STASI-ügynök ?, Gerhard Gundermann életét mutatja be, valamint a Mások élete rendezőjének számos nemzetközi díjat nyert és két Oscar-díjra is jelölték új munkája, a Mű szerző nélkül. A trafikos megrázó történet egy fiatalemberről, aki Bécs náci megszállása idején köt barátságot Sigmund Freuddal. A híres pszichiátert az idén elhunyt Bruno Ganz alakítja, akire a Berlin fölött az ég és a Vitus című filmjei vetítésével is emlékezünk.

Végül a Legendák nyomában válogatás vetítik a Zwingli című alkotást, mely 1519-ben játszódik Zürichben. Főszereplője egy fiatal pap, akinek forradalmi gondolatai majdnem polgárháborút szítanak. A Bauhaus 100 éve című dokumentumfilm megvilágítja a Bauhaus fejlődését és változásait az 1933-as bezárásáig. A Hol vagy, JoĂŁo Gilberto? című dokumentumfilmben Georges Gachot elhatározta, hogy megkeresi a nyilvánosság elől visszavonult zenészt, a Bicska Maxi ? Brecht háromgarasos filmje pedig egy soha el nem készült film történetét meséli el, melyben a 30-as évek Németországa és korunk között erős párhuzamok rajzolódnak ki. Október elején a filmek egy részét Szegeden, Pécsett és Debrecenben is vetítik majd.

Szóljon hozzá!