ZETApress

hírportál

James Bond Miskolcon!

Az idén 50 éves James Bond remekmű, az Őfelsége titkosszolgálatában gálavetítésére, klasszikus közönségtalálkozóra és a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál Életműdíját átvenni érkezik Miskolca a 80 esztendős George Lazenby. Boldog születésnapot, Mr. Bond, éljen soká, Mr. Lazenby!

George Lazenby 1939-ben született az ausztráliai Goulburn-ben. Miután fiatalon Londonba ment, kétszer nagyon meglepte a világot. Először: ő volt, aki az ismeretlenségből előlépve, a hivatalos James Bond filmek világában váltotta a szerepben Sean Connery-t. A második alkalom, amikor az Őfelsége titkosszolgálatában című, Peter Hunt rendezte darab 1969-es premierje előtt közölte: hiába kapott összesen hét filmre szerződést, nem játssza el többet őfelsége titkos ügynökét.

Egyszeri James Bondként George Lazenby az alakításával hozzájárult az Őfelsége titkosszolgálatában kultikus filmtörténeti státuszához: nem mellékesen az idén ünnepeljük a mű 50. évfordulóját, és Mr. Lazenby 80. születésnapját.

James Bondot, illetve a nemzetközi sztárlétet maga mögött hagyva George Lazenby inkább az európai filmművészetet választotta: 1971-ben leforgatta Cy Endfield rendezővel az Universal Soldier című művet, melyet az aktor egyben forgatókönyvíróként is jegyez. Ezt követte az 1972-ben bemutatott, ma már szintén klasszikus, Aldo Lado rendezte giallo: a Ki látta őt meghalni?

Egy évvel később Hong Kongban, Bruce Lee és Raymond Chow producer invitálására leszerződött három filmre a híres Golden Harvest stúdióval, Lee-vel tervezett közös filmjük azonban a harcművész-színész váratlan halála miatt nem valósulhatott meg. Három filmet így is lefogatott Ázsia álomgyárában, ezek közül a legsikeresebb a The Man From Hong Kong volt 1975-ben. Miután Ausztráliában is dolgozott, a ’70-es évek végén Hollywoodba költözött, ahol olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Peter Bogdanovich és John Landis.

Nagyon kevés olyan filmcsillag létezik a világon, akiknek szakmai döntései, egyéni sorsa és kvázi az élete teszik popkulturális ikonná. Erről a jelenségről, illetve arról, hogyan lett egy ausztrál autószerelőből a világ legfontosabb moziikonjának, James Bondnak ? sokak szerint leghitelesebb ? megformálója, 2017-ben a Hulu gyártásában, Josh Greenbaum író-rendező készített dramatizált dokumentumfilmet Becoming Bond címmel, mely a SXSW filmfesztiválon több elismerés között megkapta a Közönségdíjat.

A 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál közönsége szeptember 19-én csütörtökön láthatja a Ki látta őt meghalni? című alkotást George Lazenby főszereplésével, másnap pedig az Őfelsége titkosszolgálatában című film Magyarországon először látható digitálisan felújított 4K változatban, George Lazenbyvel a főszerepben. A vetítést követően a közönség személyesen is találkozhat, beszélgethet George Lazenby-vel. Aznap a színész nyilvános mesterkurzust is tart a fesztiválon.

Szeptember 21-én szombaton, a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál záró ünnepségén adják át a CineFest Életműdíját George Lazenby-nek. A fesztivál szeptember 13-án pénteken kezdődik Miskolcon ? tudatta Kubik Elvira sajtófőnök és Ámon Henriette PR munkatárs.

Szóljon hozzá!