ZETApress

hírportál

Curtiz Magyarországon

Szeptember 12-től a magyar mozikba érkezik a Casablanca legendás magyar rendezőjéről, Kertész Mihályról, azaz Michael Curtizről szóló, számos nemzetközi fesztiválon díjazott magyar életrajzi noir Curtiz ? A magyar, aki felforgatta Hollywoodot címmel ? tudatta a Soldivison Alternatív Filmterjesztés.

A Curtiz forgalmazása premier előtti vetítésekkel indul: a közönség először augusztus 28-án Budapesten a Várkert Bazárban, majd másnap Kaposváron nézheti meg a filmet, ezt követően szeptember 1-jén a Budapest Rooftop Cinema műsorán láthatja. Ez utóbbi két vetítést közönségtalálkozó kíséri. 2-án Kecskemét, 3-án Szentendre, 5-én Szolnok, 6-án Ózd, 10-én pedig Debrecen látja vendégül az első Oscar-díjas magyar rendezőről szóló nagyjátékfilmet. Az alkotás a Klasszikus Film Maraton Kertész retrospektívjának záróakkordjaként is bemutatkozik szeptember 9-én Budapesten és Egerben is egyidejűleg.

1942. Az Egyesült Államok már belépett II. világháborúba, amikor a magyar származású filmrendező, Kertész Mihály, alias Michael Curtiz (Lengyel Ferenc) Casablanca című romantikus filmjét forgatja. A háborús propagandát támogatandó az állami vezetés hivatalnokokat rendel a készülő filmek felügyeletére, mely a rendezőt számos akadály elé állítja. A forgatás során magánéleti kihívásokkal is szemben találja magát: Magyarországon maradt nővére fenyegetettségének híre és váratlanul felbukkanó lányával (Dobos Evelin) való viszontagságos kapcsolata nem várt fordulatokat hoz a Casablanca számára… Az első rendezői Oscart nyert magyarnak híresen rossz természete volt, mégis mindenki vele akart dolgozni. Hogy miért? A film erre a kérdésre is választ ad, sőt betekintést nyerhetünk általa a Casablanca forgatásának néhány hónapjába is.

A film címszereplőjét Lengyel Ferenc, a Parkoló, az Anyám és más futóbolondok a családból és a Portugál című filmek és Drága örökösök című sorozat sztárja alakítja, míg lányát, Kittyt az Aranyéletben, az Egynyári kalandban és Nemes Jeles László: Napszállta című alkotásában is jelentős szerepet játszó Dobos Evelin formálja meg. Mellettük olyan külföldi színészeket láthatunk, mint Yan és Rafael Feldman (Jack és Jill, Masters of Sex, Az Argo-akció) amerikai ikerpár, Declan Hannigan (Terror, Mentőexpedíció, Atomszőke) és Scott Alexander Young (Terror, Dracula, A vörös veréb, Colette).

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=seGDPm7-iaM[/youtube]

A különleges képi világú fekete-fehér életrajzi dráma mind a hazai, mind a nemzetközi kritikusok elismerését elnyerte: a film a 42. Montréali Nemzetközi Filmfesztiválon a fődíjat, a Riviera Független Filmfesztiválon Topolánszky Tamás Yvan a legjobb rendezés-, a Bostoni Nemzetközi Filmfesztiválon Dévényi Zoltán pedig a legjobb operatőr-díját kapta. Idehaza a Magyar Filmhétről Kiss Dorka, Breckl János, Árpa Karolina, Kolontáry Éva és Szabó Mónika a legjobb díszlet/látvány, legjobb jelmez és legjobb smink kategória szobraival térhettek haza. A film az NMHH Média Mecenatúra támogatásával a JUNO11 Pictures és a Halluci-Nation gyártásában, valamint a SPARKS Camera & Lighting koprodukciójában készült, forgalmazásért a Soldivision és JUNO11 Pictures felel.

Szóljon hozzá!