ZETApress

hírportál

A rendszer az EP-ben

A rendszerA rendszer című filmünk bekerült az Európai Parlament LUX-díjáért versenyző legjobb három film közé. A rendszer (16) hazai premierje a miskolci CineFest nemzetközi filmfesztivál versenyszekciójában lesz ? tudatta Sándor Nóra, magyarhangya.

Manuel, egy befolyásos, karizmatikus politikus, akinek nagy esélye van arra, hogy regionális altitkárból végre elnökké léptessék elő. Tökéletes élete ? a drága éttermek és luxus yachtok világa ? pillanatok alatt összeomlik, amikor súlyos korrupciós botrányba keveredik. Párttársai magára hagyják, ám Manuelt nem olyan fából faragták, hogy egyedül vigye el a balhét. A párt megoldó emberének most saját bőrét kell mentenie, mielőtt a folyton nyomában szaglászó média kitálal.

Rodrigo Sorogoyen fergeteges politikai thrillerjében a spanyol elitet úgy mutatja be, ahogyan még sosem láthattuk: a korrupciós ügyek obligát figurái úgy kelnek életre, hogy egyes párhuzamok láttán a vér megfagy az ereinkben. Spanyolország ünnepelt sztárszínésze: Antonio de la Torre parádés alakítása, Alberto del Campo dinamikus vágói munkája, valamint Olivier Arson pulzáló elektropop zenéje nemcsak egy sodró lendületű krimit eredményezett, de egy szédítő karikatúrát is a korrupció természetrajzáról. A filmet nemcsak Spanyolországban tartják nagyra (az idei Goya gála egyik fő nyertese 7 díjjal,) de a LUX-díj döntőseként idén ősszel 28 országban fog várhatóan tovább nőni Rodrigo Sorogoyen rajongótábora.

Szóljon hozzá!