ZETApress

hírportál

Oscar-díj Helen Mirrennek

A Budapest Film által forgalmazott filmek közül két film is Oscar-díjat kapott. A legjobb színésznőnek járó díjat Helen Mirren vette át, a Babel pedig a legjobb filmzenéért kapott arany szobrocskát, tudtuk meg sajtóosztályuktól.

Magyar idő szerint hétfő hajnalban osztotta ki idén 79. alkalommal az Amerikai Filmakadémia a tavalyi év legjobb filmszakmai teljesítményeiért járó elismeréseket. A nemzetközi filmvilág legnagyobb szabású eseményének egyik biztos befutójaként indult a legjobb női főszereplő kategóriában A királynő címszereplője, Helen Mirren.

A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője című Greenaway-filmmel világhírűvé váló Mirrent eddig kétszer jelölték Oscar-díjra a legjobb női mellékszereplő kategóriában: 1994-ben a György király, 2001-ben a Gosford park című filmben nyújtott alakításáért. A brit színésznő idén egyértelmű győztesként várhatta színpadra lépését, hiszen korábban, az Oscar előszobájának tekintett Golden Globe-díjkiosztón is a legjobbnak bizonyult. Helen Mirren az Oscar-díj átvételekor köszönetet mondott II. Erzsébet királynőnek ?büszkeségéért, kötelességtudatáért, és frizurájáért?.

Alejandro González Inárritu Babel című filmje a legjobb filmzene kategóriában győzött. A díjat átvevő Gustavo Santaolalla zeneszerző neve ismerősen csenghet, hiszen a Babel zenéje a Brit Filmakadémia díját is elnyerte. Santaolalla a tavalyi Oscar-gáláról is díjjal távozott a Brokeback Mountain ? Túl a barátságon zenéjéért.

Szóljon hozzá!