ZETApress

hírportál

Közösen az Ikarus örökség megóvásáért

Tegnap délután megnyitott a Közlekedési Múzeum és a Szent István Király Múzeum Az Ikarus ? a busz című új időszaki kiállítása Székesfehérváron, mely a hazai busz- és járműipar történetében különleges helyet elfoglaló legendás Ikarus típusok és a székesfehérvári Általános Mechanikai Gépgyár történtét mutatja be.

Az Országzászló téri megnyitón a vendégeket dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, Vitézy Dávid, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója és Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum intézményvezetője köszöntötte. Az időszaki kiállítás július 21-én vasárnapig látogatható a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban.

Az Ikarus buszok szerepe a magyar közlekedésben máig meghatározó, a budapesti és a székesfehérvári gyáregységekben készült típusok több mint fél évszázadon keresztül feltartóztathatatlanul hódítottak nem csak a hazai piacon, hanem a világ számos országában is. A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum a Szent István Király Múzeummal együttműködve egy olyan kiállítást hozott létre, amely méltó emléket állít a számos kiváló Ikarus-tervező munkássága előtt.

? Városunk elmúlt évtizedei, de a jelen ipara is elképzelhetetlen lett volna az egykor volt nagy üzemek, köztük az Ikarus és az ott dolgozók nélkül. A több mint fél évszázad alatt 300 ezer autóbusz gördült ki a Vásárhelyi úti kapun, s vitte világszerte a fehérvári buszgyártás jó hírét ? kezdte köszöntőjét Székesfehérvár polgármestere. A városatya hozzátette, ahogy e tárlaton most visszatekintünk a történetiségbe, látva a képeket és a maketteket, biztos vagyok abban, hogy valamennyien fel tudunk idézni egy-egy Ikarus buszhoz kapcsolódó történetet. ? Nekünk, fehérváriaknak nemcsak az utazást jelenti e név, hanem annál sokkal többet. Munkahelyet, családot, barátokat, ünnepeket. Külön öröm számomra, hogy a családokat segítő háttérintézmények, valamint a kulturális- és sportélet is megjelenik ezen a kiállításon. Az értékek megőrzése mindannyiunk közös feladata ? mondta.

A városvezető kiemelte, hogy nincs olyan fehérvári család, amelyik ne kötődött volna, vagy kötődne valamilyen szállal az Ikarushoz. ? Nagy boldogság és öröm, hogy a buszgyártás újraindult. Mára pedig elmondható, hogy az Ikarus bizonyította: a nemzeti buszgyártáson belül olyan partnerei az államnak, majd később az önkormányzatoknak, amely képes az autóbuszokat megtervezni, azokat legyártani és határidőre forgalomba helyezni, azaz szakemberek segítségével a teljes folyamatot végigvinni ? tette hozzá. Reményét fejezte ki, hogy egyszer újra Székesfehérvár közösségi közlekedésében is új, korszerű Ikarus-buszok futnak majd.

? Az Ikarus örökség gondozása a Közlekedési Múzeum kiemelt missziója, ennek jegyében egy tucatnyi autóbuszt vettünk a gyűjteménybe az elmúlt másfél évben és dolgozunk az Ikarus fotóarchívum feldolgozásán, valamint az egykori tervezőkkel folyó interjúk készítésén is. A székesfehérvári Ikarus járműgyártást bemutató kiállításunk is ebbe a sorba illeszkedik és majd az Északi Jármű-javítóban újjászülető új állandó kiállításunkban is nagy hangsúlyt fogunk fektetni a hazai ipari örökség és az Ikarus történetének bemutatására. Szeretném megköszönni a közlekedési vállalatoknak és szervezeteknek is, hogy felhívásunkra csatlakoztak hozzánk és egy valódi Ikarus-konvojjal érkeztünk meg a megnyitóra a budapesti Hősök teréről a székesfehérvári Országzászló térre ? mondta Vitézy Dávid, a Közlekedési Múzeum főigazgatója az ünnepélyes megnyitón.

Pokrovenszki Krisztián, a Szent István király Múzeum intézményvezetője köszöntőjében előadta, hogy a két múzeum kooprodukciójában megszületett kiállítás az Ikarus busz történetén, jellegzetes típusain, fejlődésének bemutatásán keresztül igyekszik átadni azt a büszkeséget, amit az Ikarus buszok adtak országunknak, városunknak, ezen belül a gyár volt és jelenlegi dolgozóinak.

A székesfehérvári autóbusz- és járműgyártás mozzanatait a kiállítás az egykori Általános Mechanikai Gépgyár 1963-as Ikarus Karosszéria és Járműgyárhoz való a csatlakozásától eleveníti fel. A tárlat külön értéke, hogy az önálló székesfehérvári autóbusz tervezéssel kiemelten foglalkozik, bemutatva a járművek gyártásának a két gyár közötti megosztását, a tömegtermelés elindításának nehézségeit, a munkaszervezés javítását célzó újító és brigádmozgalmak munkáját, sőt a látogatók a székesfehérvári gyár ?utóéletébe? illetve napjainkban végzett tevékenységébe is bepillantást nyerhetnek.

A kiállításban láthatjuk Finta László, Smiedt Kázmér, Lassú Gábor, Rózsa László, Szini Béla és még sok más tervező gördülő legendáit. Az Ikarus ? a busz című kiállítás bemutatja az gyár típusainak fejlődéstörténetét, a hazai autóbuszgyártás mérföldköveit, s az egyes főbb típusoknak a jellegzetességeit, gyártásnak, fejlesztésnek, a típusváltások szükségszerűségeit eredeti tervrajzok, modellek és fényképek segítségével. A kiállítás a Szent István Király Múzeum Országzászló téri kiállítóhelyén tekinthető meg július 21-én vasárnapig.

Szóljon hozzá!