ZETApress

hírportál

Fotósokat díjaztak

Csütörtök este kerültek átadásra a Budapest FotóFesztivál és a Műcsarnok közös szervezésében megvalósult David Lynch: Small Stories / Kis történetek kiállításhoz kapcsolódó Kis történetek, kis titkok professzionális rövidfilm pályázat és a Gyermekkori (rém)álmok nyílt fotópályázat díjai ? tudatták sajtósaik.

Magyarország legnagyobb fotográfiai eseménye, a Budapest Fotófesztivál igazi különlegességgel és egyben közép-európai premierrel nyitja meg 2019-es rendezvénysorozatát február 28-án a Műcsarnokban. A harmadik éve megrendezett Fesztivál nyitókiállítását nem más, mint David Lynch, az amerikai független-film élő legendája, rendező, forgatókönyvíró, festő és zenész jegyzi. A pályázatot az eContest támogatta. A résztvevőknek ezúton is gratulálunk!

Lynch egyedülálló tárlatának hangulatát a láthatatlan összefüggések izzása, a kimondhatatlan érzések felszínre hozása és a felszabadított fantázia kiteljesedése adja. Lynch egész munkásságára, így erre a sorozatára is meghatározó mód volt hatással a szürrealizmus, az ezotéria, a szorongás és az erőszak művészi és populáris megjelenítésének speciálisan amerikai tradíciója ? a kultikus rajzoló Norman Rockwelltől a mai thriller filmekig.

Lynch szürreális képeinek alapja a fotómontázs, a portrék és a reprodukciók újraértelmezése. Ezekből olyan térbeli-időbeli dimenziók születnek, melyek egy olyan univerzummá állnak össze, amelyet a mester filmjeiből már jól ismerünk. A Small Stories / Kis történetek egy valóságon túli pszichedelikus utazás az érzelem, a humor, a játékosság és a nyugtalanság világában, miközben egyaránt feltárja az emlékeket, és a sebeket. Filmes munkáihoz hasonlóan képein az álom dominál, poétikájának alapvető ereje a tudattalan és a valóság közötti összefonódás. A sorozat 2014-ben a Maison Européenne de la Photographie és az Item gallery közös szervezésében valósult meg. A tárlat exkluzivitásához kapcsolódóan számos sokszínű programmal és ismert tárlatvezetők meghívásával is készül a Műcsarnok. Kurátor: Szarka Klára fotótörténész.

A rövidfilmes kategóriában professzionális filmkészítők és film/média szakos hallgatók, valamint a nyílt fotópályázaton résztvevők összesen 230 pályázatot adtak be David Lynch munkásságától, különösképpen mostani budapesti kiállításától inspirálódva. A beküldött munkákat ? fotósorozatok, egyéni fotók és videók ? szakmai zsűri bírálta el. Filmes zsűritagok: Horváth György, a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója, Kende János filmoperatőr, Török Ferenc, filmrendező, forgatókönyvíró. Fotós zsűritagok: Kocsány Kornél fotográfus, a Budapest FotóFesztivál projekt koordinátora, Somosi Rita művészettörténész, a Budapest FotóFesztivál kurátora, Szarka Klára fotótörténész, a Budapest FotóFesztivál kurátora. A díjátadón bemutatásra kerültek mindkét kategória finalista és díjazott munkái, melyek június 23-án vasárnapig megtekinthetőek.

Gyermekkori (rém)álmok nyílt fotópályázat díjazottai:
Fődíjas: Bede Kincső Hilda ? Pista művészete (sorozat)
Dicséretben részesített alkotók:
Dr. Demeter János ? Family album (egyedi)
Kiss Botond András ? Nehéz álmok (sorozat)
Hegedűs 2 László ? BA-BA (egyedi)
Vaszkó Angéla ? Ide tartozunk (egyedi)
Sallai Jutka (MyLife) ? Vacsora és Királynő (egyedi+egyedi)
A kategória további finalistái:
Andok Tamás ? Alvó lelkek párolognak (sorozat)
Balázs Imola ? Más múltjáról álmodni (egyedi)
Földi Miklós ? rem (egyedi)

Kis történetek, kis titkok professzionális rövidfilm pályázat díjazottai:
Fődíjas: Goldberg Emília ? Lakodalom utáni éjjel
Dicséretben részesített alkotók:
Derzsi Mátyás ? A döntőbíró
Rédling Hanna ? Szalon
Szvitek Attila ? Angyal
Korcsmáros Felícia ? Zigzag

Szóljon hozzá!