ZETApress

hírportál

Állatok városa Ferencvárosban

Állatok városa a 2B GalériábanHeini Nieminen (SF) és Tesch Katalin: Állatok városa című kiállítása nyílt meg tegnap 18 órakor a Ráday utcai 2B Galériában. A június 21-én péntekig látható tárlatot Bálint Mónika nyitotta meg, csellózott: Kertész Endre.

Heini Nieminen finn művész és Tesch Katalin együttműködésének fő témája az élővilág urbanizációja: a vadon élő állatok beilleszkedése és megtelepedése az ember által kialakított környezetben. Egyre gyakrabban hallani nyestek, rókák, vagy akár vaddisznók és medvék felbukkanásáról a legsűrűbben lakott metropolisokban is, amellett, hogy a különböző rágcsálók, rovarok és madarak gyakorlatilag az emberrel egyszerre és együtt népesítették be a városokat. Az alkalmazkodási képesség kulcsfontosságú ebben a folyamatban: a legbátrabb és leggyorsabban tanuló élőlények óriási előnyre tesznek szert a túlélésért folytatott harcban a városokban is.

Az Állatok városa nagyon gazdag és komplex téma, amivel kapcsolatban minél többet kutatunk, annál több érdekességre bukkanunk. A környezetünkben élő állatok megfigyelésén alapuló munkák sora tartalmaz nyomatot, fotót, videót és részvételi alapú hanginstallációt is. A létrejövő munkák abszurd hangneme derűsen közelít napjaink talán legszignifikánsabb problémáihoz.

Nieminen és Tesch egy pilzeni rezidencia program során, 2013-ban találkoztak először, és azóta dolgoznak együtt országokon átívelő kollaborációban. Habár témájuk közös, nézőpontjuk némileg eltér egymástól: Tesch fő eszköze az új média, míg Nieminen munkáit a környezettel kapcsolatos tematika határozza meg.

Szóljon hozzá!