ZETApress

hírportál

Volt-e, lesz-e 1989?

1989-es emlékSajtóreggelivel egybekötött, tényeken és forrásokon alapuló szakmai beszélgetést tartott ma a Blinken OSA Archívum a 2010-ben Pulitzer Emlékdíjat nyert 1989: volt-e? című virtuális kiállításának megújulása kapcsán, amely a rendszerváltás 30. évfordulóján 1989: lesz-e? címmel került a nagyközönség elé.

A rendszerváltás emlékezetének kisajátítására törekvő, az események értelmezését önmagának rendelő hatalmi legitimáció helyett olyan forrásgyűjteményt teszünk mindenki által elérhetővé, amely éppen a ?80-as évek végén ránk köszöntő pluralizmus jegyében az események szöveges, képi és mozgóképi megidézésével az egyedi és személyes emlékezet és interpretáció lehetőségét teremti meg.

Először Szilágyi Csaba emberi jogi programvezető mutatta be az új weboldalt, majd Mink András történész: Kibeszéletlen aspektusok ?89. feldolgozásában című előadását hallhattuk. Tari Örs és Leposa Balázs levéltárosok új tartalmakra ? a Fekete Doboz videótudósításai, a Fortepan és a Deutsche Kinemathek vonatkozó fotói, az Europeana 1989 tárgyfotói, dokumentumai és személyes történetei, Nagy Piroska és Urbán Tamás fénykép-gyűjteménye, a Kossuth és a Szabad Európa Rádió, illetve a BBC magyar adásainak hangfelvételei és azok szöveges átiratai ? hívták fel a figyelmet.

Szóljon hozzá!