ZETApress

hírportál

Múzeumkerti Majális

Nysa mentőautóMegnyílt a 24. Múzeumok Majálisa a megújult Múzeumkertben. Beneda Attila, az EMMI család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkára a rendezvényen kiemelte: a majális kiváló alkalom arra, hogy a családok együtt legyenek, értékes időt tölthessenek el közösen.

A politikus hozzáfűzte: a múzeumokból és közgyűjteményekből tudunk legtöbbet meríteni ahhoz, hogy a történelemre alapozott helyes döntéseket hozhassunk egyénként, családként és nemzetként egyaránt.

A kétnapos rendezvényen több mint száz múzeum és kiállítóhely programjai, koncertek és kézművesvásár várja az érdeklődőket a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében ? emelte ki a rendezvényre küldött üzenetében Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, akinek köszöntőjét távollétében Kassai Hajnal, az EMMI fő-osztályvezetője olvasta fel. Sánta Péterné józsefvárosi alpolgármester hangsúlyozta: a felújított Múzeumkert méltó környezetet nyújt az ország első számú múzeumának.

A Múzeumok Majálisa megnyitóján adták át Az év múzeuma és Az év kiállítása díjakat. Az elismeréseket a nyíregyházi Jósa András Múzeum munkatársai, valamint a székesfehérvári Szent István Király Múzeum: Réber László-tárlatának rendezői vehették át.

Az év múzeuma 2019 pályázaton különdíjat kapott a Kegyeleti Múzeum ? Temetkezési és Kegyeleti Szakgyűjtemény, elismerő oklevélben részesült a szentesi Koszta József Múzeum és a fővárosi Sziklakórház Atombunker Múzeum. Az év kiállítása 2019 pályázaton a bíráló bizottság különdíjjal jutalmazta a Gödöllői Királyi Kastély Múzeum Zár(ol)va ? A gödöllői kastély titkos élete 1950-1990 című tárlatot.

Elismerő oklevelet vehettek át a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) ? Országos Színház-történeti Intézet és Múzeum: Mesés bábok ? bábos mesék című, a PIM Kazinczy Ferenc Múzeuma: Újhely és a Nagy Háború című, a budapesti Tomory Lajos Múzeum: Ekevasba fogott madárszárny című, továbbá a miskolci Herman Ottó Múzeum: Dinók Földjén ? MezoZOOikum című kiállításának alkotói is.

A majálison az érdeklődők belülről is megtekinthetnek egy muzeális Nysa mentőautót, melyhez hasonlón ? mint szerdán megírtam ?, magam is szolgáltam 1975-től ’80-ig, felülhetnek egy velocipédra, megismerkedhetnek a termonukleáris alapú villamosenergia-termeléssel, kipróbálhatnak büntetés-végrehajtási eszközöket, sőt lovagi felszerelésbe is bújhatnak! A Nemzeti Múzeum belső tereiben a Műtárgysétány ’89 a rendszer-változtatás évét idézi fel. A kétnapos fesztivál részletes programja weboldalukon elolvasható.

Szóljon hozzá!