ZETApress

hírportál

Majális a megújult kertben

Első alkalommal tartják a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) megújult kertjében a Múzeumok Majálisát, melynek keretében több mint száz múzeum és kiállítóhely programjai, koncertek és kézművesvásár várják az érdeklődőket május 18-19-én szombat-vasárnap.

A Múzeumok Majálisa idén elsősorban a múzeumok kulturális megtartó erejére szeretné felhívni a figyelmet, a rendezvény másik fókuszpontja pedig a rendszerváltozás 30. évfordulója lesz ? közölte a fesztivál délelőtti múzeumi sajtótájékoztatóján Szily Marianna főszervező.

Hagyományosan a majális keretében adják át Az év múzeuma és Az év kiállítása díjakat, melyeket ezúttal a nyíregyházi Jósa András Múzeum munkatársai, illetve a székesfehérvári Szent István Király Múzeum Réber László-tárlatának rendezői vehetnek át ? jelentette be Deme Péter, a díjat alapító Pulszky Társaság elnöke.

A rendszer-változtatás 30. évfordulójára az MNM az év végén nyíló Közös időnk ? 1989. című közösségi kiállítással és programsorozattal hívja fel a figyelmet, melynek január 28-ai meghirdetéséről idekattintva olvashatunk. Gál Vilmos kurátor elmondta: eseménysorozat legfontosabb célja, hogy a magyar társadalom együtt, közösen emlékezzen a rendszer-változtatás időszakára, ezért a Közös időnk című kiállításra a látogatók 1989-hez kötődő tárgyait is várják.

Szily Marianna beszámolója szerint a majálison a múzeum belső tereit behálózó Műtárgysétány ’89 idézi fel a rendszer-változtatás évét, a Tudássétányon pedig a vállalkozó szellemű látogatók tesztelhetik majd tudásukat. A szakmai programok színtere a Múzeum Esztrád lesz, ahol a majálisozók bekapcsolódhatnak a beszélgetésekbe, előadásokba és bepillantást nyerhetnek a múzeumok életébe.

A majálisra érkezők belülről is megtekinthetnek egy muzeális Nysa mentőautót ? a ’70-es évek második felében magam is szolgáltam hasonlón ?, felülhetnek egy velocipédra, megismerkedhetnek a termonukleáris alapú villamosenergia-termeléssel, kipróbálhatnak büntetés-végrehajtási eszközöket vagy lovagi felszerelésbe bújhatnak.

Szily Marianna emlékeztetett arra, hogy a múzeumok világnapja idén éppen szombatra esik, az MNM ezért aznap 22 óráig nyitva tart majd, és ezen az estén utcabált is rendeznek a ’80-as évek hangulatában. 19-én vasárnap délelőtt Béres Alexandra tart aerobic-órát Jane Fonda stílusában, a majális zárókoncertjét pedig a VAN Filmzenekar adja. A részletes program idekattintva olvasható.

Szóljon hozzá!