ZETApress

hírportál

Ösztöndíjprogram Hegyvidéken

Csomortáni Gál László meghívójaCsomortáni Gál László képzőművész, az MMA Művészeti Ösztöndíjprogram ösztöndíjasának kiállítása nyílt meg tegnap 18 órakor a Makovecz Központ és Archívumban. A május 12-én vasárnapig látható tárlatot Jankovics Marcell, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke nyitotta meg.

A XII. kerület, Városkúti út 2-ben közreműködött Heinczinger Mika énekmondó. A képzőművész hitvallása: Csikcsomortánban, Erdély keleti határvidékén születtem a Csíksomlyói-hegy lábánál, és élek ma is. Kis falu. amely fenyvesekkel körülölelve, igen regényesen fekszik. Szülőfalumban jártam kisiskolásként és itt szerettem meg a természetközeli élet rejtelmeit és csodás egyszerűségét. Valósággal az erdőn nőttem fel és annyira közel engedett a rengeteg magához, hogy ma is a közelében és benne élek.

Művészeti tanulmányaimat a középiskolában Csíkszeredában kezdtem és Nagyváradon a Képzőművészeti Egyetem szobrászatszakán teljesítettem ki ösztöndíjasként. 2011-ben családot alapítottam szülőfalumban. Géczy Gáborral való megismerkedésem és barátságom visszavezetett a régi faluba, együtt élni a természettel, egyfajta megújult, tudatosan vállalt önellátó gazdálkodást tartani fent. amely nem pusztítja, hanem építi a tájat. Ez az életmód nemcsak tiszta élelmiszert, otthont nyújtó hagyományos székely parasztházat, nagycsaládot (három kisgyerek édesapjaként), nem létező számlákat, hanem emberhez méltó életet jelent. Régen a falusi közösségek mindent meg tudtak termelni a fizikai javaktól a lelki és szellemi kincsekig. Ezzel a szellemi kinccsel találkozván, képzőművészetem forrása a fák ősi mesélő képességének, erezetének, görcseinek. mély színeinek a felfedezése lett.

Több százéves újjáépített faházban, több százéves fákra, deszkákra festve, erős ráhangolódással, mély ismeretséget és testvéri kapcsolatot alakítottam ki az idők rejtett üzeneteivel és a korok egymást igazító folytonosságával. Alázattal együttműködve, a fák megmutatták csodás üzeneteiket számomra és boldogan továbbíthatom azoknak, akik még odafigyelnek a természet sugallataira. A képek hátteréből, mint népművészetünkből. az égvilágból, a fényből egy választ kapunk a felmerült témára. A Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasaként egy mély, rejtett, népi kultúra feltárására kaptam lehetőséget. Csíksomlyó és környékének hitvilága megdöbbentő, és titokzatos ősiséget rejtegetett számomra is.

A szülőfalum határában a Várdombon feltárt 5000 éves leletek egyfajta kulturális és szellemi folytonosságról árulkodnak. Olyan mintakincs jelenik meg ezeken a feltárt tárgyakon, amely napjainkig végigkövethető a népi kultúra alkotásain. Igyekszem a beszélt és a leírt népi hitvilágot ötvözni a környék díszítőművészetének elemeivel, és egy olyan képi világot jeleníteni meg alkotásaimon, amely megmutatja ennek a népnek az ősi látásmódját. képességét és ősi hitvilágát, a fény és a sötétség erőinek mindennapos szellemi harcát. Nagyon fontos, milyen képeket nézegetünk, mert tudatunk mindent feldolgoz és képességünk nem mindegy milyen üzeneteket tárol.

Szóljon hozzá!