ZETApress

hírportál

Kínai fotók a Belvárosban

Dr. Bozóky Dezső császári és királyi sorhajóorvos: Látogatás a Mennyei Birodalomban című kiállítása nyílik ma 18 órakor a Semmelweis utcai Kolta Galériában ? tudtuk meg a délutáni sajtóvezetésen. A május 31-én péntekig látható tárlatot dr. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanszékvezető egyetemi docense nyitja meg.

A tárlatvezetést dr. Fajcsák Györgyi sinológus, a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum igazgatója és Katkó Tamás fotóművész, a Kolta Galéria művészeti vezetője, a kiállítás kurátorai tartották. Megtudtuk, hogy dr. Bozóky Dezső az Osztrák-Magyar Monarchia sor-hajóorvosa 1907-1909 között teljesített katonai szolgálatot a Távol-Keleten. Ez alatt a huszonhat hónap alatt többször is megfordult Kína, Korea és Japán legjelentősebb kikötőiben. Élményeit újságcikkekben, valamint kétkötetes útirajzában örökítette meg Két év Kelet-Ázsiában címmel. Eközben mindvégig szenvedélyesen fényképezett. A kínai városokban és vidéken készített felvételei a császárkor utolsó évtizedének Kínáján kalauzolnak végig bennünket.

A Kolta Galéria és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum szeretettel vár minden érdeklődőt a dr. Bozóky Dezső császári és királyi sorhajóorvos: Látogatás a Mennyei Birodalomban című mától május 31-ig látogatható fotókiállítására, amely a 2016-os Látogatás az Oszmán Birodalomban című kiállítással megkezdett út soron következő állomása. A most kiállított közel 60 felnagyított, retusált fotót Bozóky Kínában készített, később a Hopp Múzeum gyűjteményébe került 260 darab kézzel színezett üvegdiájából válogatták ki.

Dr. Bozóky Dezső ázsiai fotói és az ott vásárolt fényképek ma már útleírásával együtt a sor-hajóorvosi szolgálat legértékesebb hagyatékát jelentik. Különösen igaz ez a Kolta Galériában (a Háló Közösségi és Kulturális Központban) bemutatásra kerülő kínai, valamint egy későbbi kiállításra tervezett koreai fotóanyagra, amelyeket ritkaságuk és a fotós személyes látásmódja tesz egyedivé. Bozóky Dezső kínai fotográfiái és a hozzájuk kapcsolódó útleírás-részletek segítségével mi is végigutazhatjuk Kína keleti partvidékét és átélhetjük utazási élményeinek sokféleségét.

A négy nagyobb tematikai egységet felvonultató kiállítás első helyszíne Peking, az akkori kínai főváros, valamint a Nagy Fal. Másodikként a Shandong-félsziget (Jinan, Qingdao, Zhifu) álmos, szürke települései következnek, ahol az Osztrák-Magyar Monarchia hadihajói tartották évi rendes hadgyakorlataikat, és ahol szabadidejében Bozóky a tengert, a helybélieket vagy a mesterembereket örökítette meg. A harmadik egység a változatos fekvésű Fujian tartományt és ennek főbb kikötővárosait: Fuzhout és a festői Xiamen (Amoy) lenyűgöző természeti környezetét és egész hegyoldalt beborító temetőjét mutatja be. A negyedik a dél-kínai Guangdong (Kanton) városa és a Gyöngy-folyó vidéke, mely Hongkongból akár rövidebb kirándulásként is könnyen megközelíthető, csábító célpontot jelentett a kikapcsolódásra vágyók számára. Bozóky maga így emlékszik meg róla: …aki Kantont látta, az többet látott a kínai életből, mintha a fél mennyei birodalmat beutazná.

Szóljon hozzá!