ZETApress

hírportál

András világa a Trafóban

Cséfalvay András világaCséfalvay András: Egy olyan világban, ahol nincsenek Tények, ott csak a jóság marad című kiállítása nyílt meg tegnap 19 órakor a Trafó galériában. A május 19-én vasárnapig látható tárlatot Miklósvölgyi Zsolt esztéta nyitotta meg. Támogatók: a Nemzeti Kulturális Alap, a Káli Kövek és a Budapesti Szlovák Intézet.

Cséfalvay András alternatív történetmesélésen alapuló művészeti gyakorlatában a tudás és a nyelv működésének új perspektíváit, valamint a tudomány valóság-értelmezésünkre tett hatásait keresi. Videóiban a legkülönbözőbb élő és élettelen entitásoknak kölcsönöz hangot; valós történelmi személyeknek, tárgyaknak, dinoszauruszoknak, vagy akár egy távoli bolygóról érkező nagykövetnek.

A Trafó Galériában bemutatott legújabb videó-műveiben különböző vallásos, babonás és a tudomány területén belül egymásnak ellentmondó megközelítések jelennek meg. Cséfalvay lazán vált nézőpontot a különböző paradigmák között annak érdekében, hogy rátaláljon a jelen megértéséhez vagy a jövő elképzeléséhez az adott szituációban leghatékonyabbnak bizonyuló eszközre.

Cséfalvay András 1986-ban született, Pozsonyban él és dolgozik. Festészeti és matematikai tanulmányai után 2015-ben szerzett doktori fokozatot a Szlovák Képzőművészeti Egyetemen. 2009-ben elnyerte az Oskár Čepan-fődíjat. Műveivel legutóbb az Óbudai Társaskör Galériában látható egyéni kiállítása (2018.) vagy az OFF-Biennále Budapest keretében rendezett Repülő kajak című kiállításon (2017.) találkozhatott a hazai közönség.

Szóljon hozzá!