ZETApress

hírportál

Kötődések, szakítások

Laczák-műalkotásA Laczák Géza szobrász és Zsidarics Ilona ékszerész házaspár: Kötődések és szakítások című kiállítása nyílik holnap 18 órakor a Józsefvárosi Galériában. Az április 1-jén hétfőig látható tárlatot Sára Ernő grafikus nyitja meg, köszöntőt fia: Sára Botond VIII. kerületi polgármester mond. Közreműködik: Fenyves Márk gitáros és Kiss Attila nagybőgős.

Laczák Géza Ferenczy Noémi-díjas ötvösművész. Mindig megújuló formavilága és krómpatina technikája szemet kápráztató plasztikákban lényegül meg. Több évtizedes kísérletezés eredménye a fémgyűrési- és rogyasztási műveletek megmunkálása. Egyfajta túlmelegítés következtében az ezüst- vagy sárgaréz lemez meggyűrődik, összeráncosodik, amely változatos felületeket eredményez. Megbízásai jellegének a következménye, hogy mára szinte kizárólag nonfiguratív tárgyakat készít. A gömb, a kocka, a gúla, a kúp és egyéb geometrikus formák azonban megszemélyesülnek, és különböző gesztusokat kezdenek el hordozni.

Felesége: Zidarics Ilona is Ferenczy Noémi-díjas ötvösművész. Pályázatokon elért sikerei gyönyörű serlegeket számlálnak. Később a zománctechnika irányába terelődött a tevékenysége, nemcsak gyönyörű burkolati elemek, hanem nagyméretű köztéri alkotások formájában. Szakmai érdeklődése a ’90-es évektől újra irányt váltott. Műgonddal készített ékszerek kerülnek ki a keze közül, melyek kiemelt különlegessége a láncszemenkénti aprólékos ötvösmunka. Egyéni megoldásai nem követnek trendeket vagy tendenciákat.

A művész házaspár hangsúlyozottan az alkalmazott művészeti világban műveli az ötvösmesterséget, a saját maguk által kijelölt nyomvonalon, a szakma legmagasabb szintjén. Március 21-én csütörtökön 18 órakor Dvorszky Hedvig művészettörténész beszélget velük a filmvetítéssel egybekötött esten.

Szóljon hozzá!