ZETApress

hírportál

79. OMÉK szeptember végén

OMÉK 2019Szeptember 26-án csütörtöktől 29-én vasárnapig rendezi meg immár 79. alkalommal az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítást és Vásárt (OMÉK) az agrártárca az Agrármarketing Centrummal (AMC) közösen a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban, a rendezvény megvalósítására 1,2 milliárd forintot biztosít a költségvetés.

Várhatóan ezer kiállító mutatkozik be, és mintegy százezer látogatóra számítanak a négynapos rendezvényen, melynek első napja szakmai lesz, azt követően várják a nagyközönséget, a családokat és a szakma diákjait ? jelentette be Nagy István délután a Bálnában. Az agrárminiszter elmondása szerint a rendezvény legfőbb célja az üzleti szerep megerősítése és a fiatalok megszólítása. Az idén először vidéki társrendezvények is lesznek, szakmai kiállítást szerveznek Hódmezővásárhelyen az állattenyésztésről, Bábolnán az agrárgépészetről, Budapesten pedig élményközpontú állat- és mezőgazdasági gépbemutató lesz.

Az OMÉK több mint egy kiállítás és vásár, azon túl, hogy nemzeti büszkeségünk, az agrárium ünnepe, felvonultatja a magyar mezőgazdaság- és élelmiszergazdaság termékeit, kertészeti, mezőgazdasági, élelmiszeripari, technológiai újdonságokat, a legkiválóbb magyar termékek különleges tárházát mutatja be ? emelte ki a miniszter rámutatva: a kiállítás teret ad a termelők, kereskedők és fogyasztók közti kapcsolat és bizalom elmélyítésének, bővítésének.

A miniszter tájékoztatása szerint a kiállításra meghívják a környező országok agrármarketing szervezeteit is, a potenciális üzleti partnerek célzott elérése érdekében. A mezőgazdaság népszerűsítésére a fiatalok körében egy úgynevezett élménygazdaságot alakítanak ki, amely az agrárgazdaságot innovatív módon, élményszerűen mutatja be. Szerveznek szakmai, protokoll és közönség programokat is, hogy minél szélesebb kört szólítsanak meg.

Ondré Péter, az AMC ügyvezetője elmondta, hogy a vásár újszerűbb, program-dúsabb lesz a két évvel ezelőttinél, középpontjában az élelmiszeriparral, a professzionalitással, a nemzetköziséggel és az innovációval. Miközben a kiállítás megtartja közönségvásár jellegét, olyan kérdésekre fókuszál majd, mint a fenntarthatóság, a fogyasztói tudatosság növelése, a fogyasztói bizalom növelése, az egészséges, GMO-mentes élelmiszerek, az agrárdigitalizáció és az agrárpálya vonzóvá tétele ? tette hozzá.

Kiemelten kezelik az élelmiszer-innováció témakörét, ennek érdekében innovációs pályázatot hirdetnek és díjat adnak át ? tájékoztatott. A kezdeményezéssel a magyar élelmiszeripari gyártókat kívánják ösztönözni az innovatív, nemzetközileg is versenyképes termékek előállítására. Az ügyvezető felhívta a figyelmet a vásár weboldalára is, ahonnan a kiállítók már letölthetik a jelentkezési lapokat és bővebb információkat kaphatnak a vásárról. A kiállítói helyek március 20-án szerdáig vásárolhatók meg kedvezményesen.

Szóljon hozzá!