ZETApress

hírportál

Kabbala Ferencvárosban

Kabbala FerencvárosbanUri Asaf: Rajzok, festmények és könyvek Kabbaláról című kiállítás nyílt meg tegnap este a ferencvárosi Ráday utca 47-ben. A március 01-jén péntekig látható tárlatot Földényi F. László nyitotta meg.

A 2B Galériában kiállításra kerülő rajzok és festmények és korai Kabbala két könyve között látszólag nincs kapcsolat. Középkori misztika és rajzok. Vajon e szokatlannak tűnő párhuzam valódi jelenség, vagy csak a művész fejéből ered? A kiállítóteremben, rajzok és festmények kíséretében láthatjuk (magyar nyelven) a Provance-i kabbalisták XII. században írt művét, a Báhir könyvét és a Zohár könyvét, melyet Spanyolországban írtak a XIII. században.

A szokatlan párhuzam, szöveg és vizualitás között, illetve ez a különös áthallás a műfordító évekig tartó munkája közben mutatkozott meg, és ezalatt vagy később papírra, illetve vászonra került. A Kabbala, lényegét tekintve a bibliaértelmezés jelmezébe bújtatott világkép, mely fejezetről fejezetre, lapról lapra képeket gerjeszt abban, aki annak a varázsához közelít. A kiállított képek részben egyéni rögtönzések, melyek remélhetően a nézők képzelete előtt is megnyílnak.

Szóljon hozzá!