ZETApress

hírportál

Tibetről az Andrássy úton

A köztes lét túloldalánA köztes lét túloldalán. Hajas Tibor művészete és a tibeti misztériumok című kiállítás nyílt meg tegnap az Andrássy úti Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumban. Az április 14-én vasárnapig látható tárlat kurátora: Kelényi Béla tibetológus, kurátorasszisztens: Végh József tibetológus.

A köztes lét túloldalán a Hopp Múzeum azon kiállításainak sorába illeszkedik, melyek az ázsiai kultúráknak a XIX?XX. századi hazai alkotókra gyakorolt hatását teszik vizsgálatuk tárgyává. Ezúttal a fiatalon, tragikus körülmények között elhunyt költő és képzőművész, Hajas Tibor (1946?1980) utolsó alkotói periódusának olyan műveivel ismerkedhetnek meg a látogatók, melyek létrejöttében ? Hamvas Béla Tibeti misztériumok című művének hatására ? a tibeti buddhizmus vonatkozásai meghatározó szerepet játszottak.

Kiállításukban az egymástól olykor sok száz éves és több ezer kilométernyi távolságra felbukkanó szereplők közötti összekötő kapocs két tibeti misztérium: a tummo, vagyis a belső hő fejlesztésének gyakorlata, amely Milarepa, a XI?XII. században élt tibeti költő és jógin nevéhez is kötődik, illetve a testhez és az egóhoz való ragaszkodás elvágása, tibeti nevén a csö.

Szóljon hozzá!