ZETApress

hírportál

Díjesélyes Málenkij robot

Ferencvárosi Málenkij Robot EmlékhelyAz Év Európai Múzeuma-díj esélyese a Málenkij Robot Emlékhely. A Magyar Nemzeti Múzeum ferencvárosi kiállítóhelye bekerült az esélyesek közé a díj odaítélésére szakosodott zsűri döntése alapján. 1993 óta a Nemzeti Múzeum a 15. olyan magyar intézmény, amely indul a megmérettetésen ? tudtuk meg a ma déli sajtótájékoztatón.

Magyarország, a GULAG/GUPVI táborok áldozatainak emlékezete, a Magyar Nemzeti Múzeum és a magyar muzeológia szempontjából egyaránt fontos, hogy az Európai Múzeumi Fórum felfigyelt a 2017-ben megnyitott budapesti emlékhelyre, és annak A pokol bugyrai… Málenkij robot ? Kényszermunka a Szovjetunióban című állandó kiállításra. A kiállításnak otthont adó, Ferencvárosi pályaudvar mellett álló atombiztos épület egykor a Magyar Államvasutak légoltalmi óvóhelye és vezetési pontja volt, ma a II. világháború után a Vörös Hadsereg által tömegesen elhurcoltaknak állít emléket. A kiállítóhely egyik kiemelt célja: programjaival és tárlatvezetéseivel, valamint a jelenlegihez hasonló nemzetközi szereplésekkel felhívja a figyelmet arra, hogy a második világháború után Európa szerte, különösen a magyar területeken, több millió embernek kellett újabb, igazságtalan megpróbáltatásokat elviselni. Tavaly november 25-ei írásunk idekattintva olvasható.

Az Európai Múzeumi Fórum (EMF) által 1977-ben alapított díj, és annak átadási rendszere (EMYA) kiváló lehetőséget biztosít erre. Az éves díjkiosztó ünnepségre általában májusban kerül sor változó helyszíneken. A rendezvény egy háromnapos konferencia programba ágyazódik be, melynek során a jelölt múzeumok saját intézményeiket és muzeológusaikat mutatják be, a felmerülő témákat pedig megvitatják. A résztvevők száma általában 250-300 körül van. A 2019-es konferenciára és díjátadóra május 23-25-e között kerül majd sor Szarajevóban.

Az EMF/EMYA elkötelezett az innováció és a közminőség kiválóságának előmozdítására a múzeumi gyakorlatban, ösztönzi a hálózatépítést és az ötletek és fenntartható legjobb gyakorlatok cseréjét az ágazaton belül. A nagy múltú szervezet az állampolgárság, a demokrácia és az emberi jogok iránti elkötelezettség jegyében működik, célja a kultúrák, és társadalmi-politikai határok áthidalása és a fenntarthatóság. Az EMYA rendszerén belül a különböző speciális díjak tükrözik, képviselik és hangsúlyozzák ezen értékek különböző aspektusait. A gondosan kidolgozott bírálati folyamat lehetővé teszi, hogy a nehezen összehasonlítható múzeumok között is évről-évre megtalálják a legmegfelelőbb jelölteket és díjazottakat. Az Európa Tanács az EMYA aktív támogatója és partnere a kezdetektől fogva, a Tanács szintén javaslatokat tesz a díj odaítélésének szempontjaira.

Szóljon hozzá!