ZETApress

hírportál

Régészet gyorsan, hatékonyan!

A Magyar Nemzeti Múzeum 2018 áprilisa óta országosan, a nagyberuházásokhoz kapcsolódó régészeti feladatok koordinációját végzi és ? szükség esetén ? területileg illetékes múzeumokat feltáró régész csapatokkal segíti ki ? tudtuk meg a mai konferencián a Múzeum körúti Díszteremben.

2018-ban 13 hektáron, 16 helyszínen végzett feltárást a Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Örökségvédelmi Igazgatósága (MNM RÖGI) közülük több helyszínen a mai napig tartanak a feltárások. A legjelentősebb a leendő Miskolc?Kassa autópálya nyomvonala, ahol nem csupán egy-egy lelőhely feltárása történt meg, hanem egy teljes mikrorégió, a Hernád-völgy kutatása.

A számos helyszín közül talán leginkább egy bronzkori földvár emelkedik ki Méra Forrás-hegyen, illetve ugyanitt az első hitelesen feltárt honfoglaló temető a Hernád-völgyben. Hasonlóan kiemelkedő jelentőségűek az korai földművesekre utaló nyomok a mai Garadnán. Ugyancsak Garadnán került elő egy germán, vandál település részlete, akik talán az elsők voltak a sok évszázadon áta környékre jellemző szénégetők közül.

A szintén épülő 76-os gyorsforgalmi út leendő területén egyetlen lelőhelyet tárt fel a Múzeum Balatonszentgyörgyön, az azonban szinte az összes régészeti és történeti korszakot felvonultatta. Ugyanott találtak ideális helyet maguknak elődeink a rézkor, a bronzkor és a népvándorlás-kor idején a Krisztus előtti IV. évezredtől a Krisztus utáni XI. századig évezredeken át újra és újra.

Két kisebb feltárást végeztek az intézmény régészei Győrben, amelyek gyönyörű római kori tárgyakkal gazdagították a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum gyűjteményét és pontosították a győri várról szóló ismereteinket.

Végül az egyik legkiemelkedőbb feladatnak a Nyergesújfalun a Sánc-hegy és a lábánál elterülő római település kutatása bizonyult. A mintegy háromszáz éve ismert lelőhelyen első alkalommal nyílt lehetőség tervszerű kutatásra a római limes világörökségi nevezése kapcsán. Váratlanul több, kőalapozású római épület maradványai kerültek elő az erőd kiszolgáló településén, Vicusában. Úgy tűnik, az egyik udvarán egy kis medence is állt egykoron.

A 2018-as év legszebb eredményeit mutatja be a Magyar Nemzeti Múzeum a nagyközönségnek a Díszterem előtti posztereken. Az előadások és a kötetlen beszélgetések során a látogatók közelről is megismerkedhetnek a most feltárt régészeti leletekkel.

Szóljon hozzá!