ZETApress

hírportál

Józsefvárosi gobelinek

The House of Life, 2012Rónai Éva: Szeresd felebarátodat című kiállítása nyílt meg tegnap 18 órakor a Józsefvárosi Galériában. A február 04-én hétfőig látható tárlatot Wehner Tibor művészettörténész nyitotta meg. Közreműködött: Ludvig Rezső zongorista.

Rónai Éva Ferenczi Noémi-díjas textilművész, érdemes művész 1931-ben született Budapesten. Művei hagyományos francia gobelintechnikával szőtt mai, álomszerű jeleneteket ábrázolnak, melyeknek gyakori szereplői a művész családtagjai. Kárpitjait olyan sűrűségben szövi, amelyre ma már kevesen vállalkoznak a világban. A kortárs magyar textilművészet egyedülálló képviselője. Figurális kárpitjain a humor, az irónia, a valóságos és az álomszerű egyaránt jelen vannak.

Szeretteit, családtagjait helyezi nosztalgikus környezetbe, meleg tekintetű szelíd állatokkal körülvéve, gyakran gazdagon mintázott bordűrrel keretezve. A felületek a nagy méretek ellenére egyéni technikai megoldásokkal sűrűn és aprólékosan díszítettek. Rónai Éva színvilága megidézi a régi korok textíliáit, stílusát nem befolyásolják a divatirányzatok, összességében mégis mai és előremutató. A filmvetítéssel egybekötött beszélgetés a művésszel és tanítványaival január 30-án szerdán lesz 18 órakor.

Szóljon hozzá!