ZETApress

hírportál

Korniss-életmű Budavárban

Csak tiszta forrásbólKorniss Dezső munkásságát bemutató kiállítással tiszteleg a Magyar Nemzeti Galéria a 110. éve született művész előtt. A csaknem 200 művet bemutató Csak tiszta forrásból című tárlat az életműnek arra az oldalára fókuszál, amelynek középpontjában a népművészet áll.

A kiállítás bemutatja, hogy Korniss Dezső művészetének egyes korszakaiban miként jelentek meg a provinciális művészet, a népművészet és a kézművesség különböző emlékei és ezeket miként alakította át sajátosan szürreális képi világának meghatározó motívumaivá. A holnaptól látható életművet Baán László, a Szépművészeti Múzeum ? Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója és Kolozsváry Marianna, a kiállítás kurátora mutatták be délelőtt a sajtó képviselőinek a budavári Szent György tér 2-ben, a Magyar Nemzeti Galéria C-épületi földszintjén.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=PHO17B-D6rI[/youtube]

Korniss nemzedéke, az 1920-as években színre lépő alkotók számára a szürrealizmus és az absztrakció jelentette a modernizmus legfrissebb, legújabb irányzatát. Ugyanakkor ez a nemzedék szenvedélyesen kereste, hogy hogyan lehet megőrizni vagy éppen megteremteni a magyar művészet sajátosan egyéni arculatát. A nemzeti egyediség és az univerzális modernizmus összehangolása volt a korszak egyik legizgalmasabb művészi feladata. Ez foglalkoztatta Bartók Bélát is, s az ő példája lebegett Korniss előtt is, aki ettől kezdve Vajda Lajossal a bartóki program nyomán a helyi népi hagyomány emlékeinek képzőművészeti metamorfózisát kereste. Együtt gyűjtötték a népi motívumokat Szentendrén és Szigetmonostoron, hogy programjukat követve eljussanak a népi tradícióban gyökerező szürrealizmusukhoz.

Szóljon hozzá!