ZETApress

hírportál

Életműrekord a Marriottban

Egry József Balatoni fényekPerlrott-életműrekord született a Kieselbach Galéria téli árverésén. Perlrott Csaba Vilmos: Önarckép szoborral című festményének 140 millió forintos eladási ára megdöntötte az eddigi életműrekordot a Kieselbach Galéria téli árverésén, amelyen magas áron kelt el a Franciaországban élő Reigl Judit egyik festménye is tegnap este a Marriott Hotelben.

Az árverés jótékonysági tétele volt Egry József: Balatoni fények című műve, amelyre 180 ezer forinttól indult a licitálás, majd a kép árát 800 ezer forintnál ütötték le. A galéria a befolyt összeggel az UNICEF Magyarország Bajnok Programját támogatja. Az aukció múlt heti előzetese idekattintva olvasható.

Perlrott Csaba Vilmos: Önarckép szoborral című festményére hatvanmillió forinttól indult a licitálás, majd több ajánlat érkezése után a festmény árát 140 millió forintnál ütötték le. Ez az összeg megdöntötte Perlrott eddigi magyarországi életműrekordját ? hangsúlyozta Kieselbach Tamás galériavezető az aukció után. A rekordösszeget elért kép a magyar modernizmus és a magyar fauve festészet egyik kiemelkedő alkotásának számít ? mondta hozzátéve: magas áron, 28 millió forintért cserélt gazdát a festő Budapest látképe a Lánchíddal című alkotása is.

Kiemelte, hogy az aukció másik érdekessége volt a Franciaországban élő világhírű magyar festőművész, Reigl Judit 1956-ban készült Robbanás című alkotása, amely Franciaországból tért vissza Magyarországra és ezúttal 60 millió forintért cserélt gazdát. ? Sok kép tér vissza Magyarországra, de azokból, amelyek külföldön is sikerrel szerepeltek, kevesebb kerül vissza a magyar piacra ? emelte ki a galériavezető. Ugyancsak magas áron, 32 millió forintért kelt el Dénes Valéria 1913 körül készült Csendélet kaktuszokkal című műve is, amelynek kikiáltási ára 24 millió forint volt.

Aba-Novák Vilmos: Magyar hegyi falu című, 1937-ben készült művének árát 29 millió forintnál ütötték le, de jól szerepelt az árverésen Sassy Attila: Bubi frizurás art deco női akt című műve is, amely 24 millió forintért kel el, míg Munkácsy Mihály: Az énekes című alaktanulmánya, amelyet a Mozart halála című festményhez készített, 26 millió forintért cserélt gazdát. Az egykor Robert de Rothschild báró tulajdonában lévő kép kikiáltási ára húszmillió forint volt.

Szóljon hozzá!