ZETApress

hírportál

BAB-ba megy a Maraton

PsychArt megnyitóA BAB Galériában ma 17 órakor nyílik meg a PsychArt? kiállítás, amelyet pszicho-szociális fogyatékossággal élők és mentálisan egészségesek alkotásaiból válogattak össze. A 2019. február 22-én látható tárlatot prof. Réthelyi János, a SE Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika igazgatója nyitja meg.

A 9. PsychArt24 rendezvényen készült valamennyi kép a kiállítás ideje alatt a Budapest Art Brut (BAB) Galériában megvásárolható lesz, a befolyt összeggel a betegségben érintettek értékteremtő képességeinek fejlesztését támogatják.

Szeptember végén Budapesten rendezték meg a 9. PsychArt24 Művészeti Maratont, amelyet a pszicho-szociális fogyatékossággal élőkkel szembeni előítéletek csökkentése, életminőségük javulása és társadalmi integrációja érdekében hozott létre nyolc évvel ezelőtt a Moravcsik Alapítvány. Az eseményen a pszichiátriai betegséggel küzdők és családtagjaik mellett a mentálisan egészségesek is részt vettek. Az idén 357 résztvevő 415 festményt készített ? tudatták a szervezők.

A pszichiátriai betegek kezelésében kiemelt szerepet kap a művészetterápia, hiszen az alkotási folyamat során a résztvevőknek lehetőségük van a belső feszültségük levezetésére és érzelmeik kifejezésére. A betegek nagyjából 15 százaléka a betegség fellobbanását követően spontán kezd festeni, verseket, prózákat írni, vagy éppen zenélni. Mindez azért fontos, mert a páciensek saját maguknak és a külvilágnak is láthatóvá tudják tenni belső világukat, küzdelmeiket és az alkotásaikon keresztül képesek önmagukra reflektálni.

A Művészeti Maraton után az elkészült alkotásokból Gaál József festő, grafikus, szobrász; Fabényi Júlia, a Ludwig Múzeum igazgatója; Csák Erika, a Kossuth Kiadó Zrt. szerkesztője és Faludy Judit művészettörténész válogatta ki azt az 50 darabból álló gyűjteményt, amelyet mától állítanak ki Józsefvárosban, az Üllői út 60-62-ben.

Szóljon hozzá!