ZETApress

hírportál

Hősök a Hősök terén

A Jószolgálat-díj 2018-as díjazottjait bemutató vándor-kiállítás a két Borsod-Abaúj Zemplén megyei díjazott tiszteletére Miskolcra érkezett. A fotótárlat a hivatásos és önkéntes segítők, szervezetek tevékenységeit mutatja be a Hősök terén 2019. január 10-én csütörtökig ? tudatta Mondicsné Debreceni Éva PR igazgató.

A sajtó-nyilvános megnyitón beszámoltak az új évad eredményeiről is, az öt kategóriában november 30-ig beérkezett 789 jelölésről. A miskolci Polgármesteri Hivatalban tartott sajtótájékoztatót Tóth Simon Ferenc, a Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány kuratóriumi tagja nyitotta meg. Beszédében elmondta, hogy a Jószolgálat-díjat 2016-ban báró Twickel György alapította, édesanyja Twickel-Zichy Mária Terézia grófnő erkölcsi hagyatékának ápolására. Háláját fejezte ki a Jószolgálat-díj iránti nagyfokú érdeklődésért, a közel nyolcszáz jelölésért. Az október 4-ei fővárosi kiállításmegnyitóról idekattintva olvashatunk.

A cselekvés díjára évről-évre egyre több minőségi jelölés érkezik. Tavaly 667 pályázat volt, idén rekordidő alatt, a szeptemberben megnyitott három hónapos jelölési időszak során már 789 jelölés érkezett a meghirdetett kategóriákban. Decemberben a pályázatok előszűrése, szakmai értékelése történik, majd a segélyszervezetekből álló szakmai zsűri a hivatásos kategóriákról dönt, az önkéntes egyéni és közösségi kategóriákban felterjesztéseket tesz a januári közönségszavazás jelöltjeiről. A hivatalos eredményhirdetésre, a díjátadó ünnepségre 2019. február 10-én vasárnap kerül sor az MTA Dísztermében. A június 1-jei díjátadóról idekattintva olvashatunk.

A díjazottak a Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány felajánlásából pénzjutalomban részesülnek: az életműdíjjal egymillió forintos, a szervezeti kategóriák kétmillió forintos, míg az egyéni kategóriák díjaival fejenként félmillió forintos elismerés jár. A Jószolgálat-díjasok egy egész éven át tartó médiakampány során kerülnek bemutatásra, ahogy a 2017/18-as évad díjazottjai Németh Márta és Molnár-Gál Béla, akik a hivatásszerűen végzett szociális munkájukért kapták az elismerést.

Dr. Menyhárt Szabolcs, alpolgármesteri kabinetvezető elmondta, kiemelt figyelmet fordítanak a város szociális ellátórendszerének a kiépítésére, illetve annak korszerűsítésére. Az elmúlt időszakban nagy hangsúlyt fektettek az időseket ellátó intézmények fejlesztésére, ezzel egy időben a munkába állást segítő intézmények megújításáról is gondoskodtak, nemrég pedig fogyatékkal élő személyeknek nyitottak támogató információs központot, ahonnan korhatár és fogyatékossági típus korlátozása nélkül bárki segítséget kérhet.

Molnár-Gál Béla, a 2017/18-as év Jószolgálat-díjasa évek óta foglalkozik hátrányos helyzetű emberek felzárkóztatásával. A kazincbarcikai Don Bosco Iskola igazgatójaként segít szakmát adni a diákok kezébe, Balajt diakónusaként pedig a helyi cigány közösséget támogatja. A sokak által csak Béla atyaként ismert diakónus neveli, oktatja, segíti a balajti cigányokat. Beszédében kiemelte, hogy szerinte az a megoldás, ha mindenkit egyesével felkarolunk, és ha mindenkire személyre szabottan odafigyelünk.

Németh Márta már középiskolásként elhatározta, hogy vakokkal szeretne foglalkozni, ezért érettségi után gyógypedagógiai képzésre jelentkezett. A Vakok Állami Intézetének nevelőtanára, majd helyettes vezetője lett. Vámosújfalun nyílt lehetősége lakóotthont létesíteni, a Búzavirág Alapítványt. Mára már nemcsak vakoknak, hanem értelmi sérülteknek, környékbeli leszázalékoltaknak is megélhetést biztosít. Úgy gondolja, hogy mindenkinek helye van a világban, és attól lesz szebb, ha teret adunk másoknak is.

A 2017/2018-as évad díjazottjai

Életműdíj: Kisné Lovasi Mária.

Hivatásszerűen végzett szociális munka ? egyéni kategória: Németh Márta, Biró Dániel, Molnár-Gál Béla.

Hivatásszerűen végzett szociális munka ? szervezeti kategória: Nem Adom Fel Alapítvány, Oltalom Karitatív Egyesület, XV. kerületi Fejlesztő Gondozó Központ (FENO).

Önkéntesen végzett szociális munka ? egyéni kategória: Nádudvari Péter.

Önkéntesen végzett szociális munka ? közösségi kategória: Budapest Bike Maffia.

Szakmai zsűri különdíja: Fábián Sára, Heti Betevő Egyesület.

Az Alapítványról

A Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány Szekszárdon és környékén, a helyi szociális munkát végző szervezetekkel, az ott tevékenykedő egyházakkal és karitatív szervezetekkel, iskolákkal, gazdálkodó szervezetekkel együttműködésben szervez és támogat olyan sport-, kulturális-, és egyéb közösségi eseményeket, melyek célul tűzik ki a régióban élő rászoruló családok segítését. Országos és nemzetközi szinten támogat rászoruló családokat, személyeket, közösségeket, különös tekintettel a Kárpátalján élő szórványmagyarság megsegítését szem előtt tartva.

Az alapítvány ezen túlmenően feladatának tekinti felhívni a figyelmet a szociális munka területein áldozatos és példaértékű tevékenységet végző személyekre, közösségekre, tevékenységük társadalomra gyakorolt hatására. Ezen tevékenységének keretében a Twickel Szőlőbirtok Kft. fő támogatásával alapította a Jószolgálat-díjat, amelyet minden évben odaítél a hivatásszerű és önkéntes szociális munka különböző területein kiemelkedő munkát végzőknek.

Szóljon hozzá!