ZETApress

hírportál

Fehérvári Trianon

A székesfehérvári Szent István Király Múzeum Csók István Képtárában Jankovics Marcell grafikusművész, filmrendező: Trianon című kiállítása nyílt meg december 1-jén szombaton 14:30-kor Tóth Norbert kurátor tárlatvezetésével. A kiállítás fővédnöke: Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

A 2019. március 3-án vasárnapig látogatható kiállítás ünnepélyes megnyitója december 5-én szerdán 16:30-kor kerül sor a székesfehérvári Bartók Béla tér 1-ben. ? Jankovics Marcell kiállítása arról az ősi szakrális királyságról mesél, mely természete szerint befogadó, és hazája az itt élő népeknek. Arról a népről, mely elsőnek hirdeti a vallásszabadságot. Arról a nemzetről, mely anyanyelvükön köszönti és tanítja nemzettársait. Arról a közös hazáról, melyért évezreden át vérét adta e soknyelvű nemzet, hogy védelmezze a keresztény hitet és műveltséget. Arról az ég és föld közötti egységről, melynek ősi tanát angyalok hozták, hogy a Szent Korona akaratán keresztül érvényre juttassák Istennek és embernek tetsző módon ? mondta el Tóth Norbert, a Forrás Művészeti Intézet igazgatója.

A nagyszabású tárlaton közel kétszáz alkotás kerül bemutatásra a művésztől egy sok tekintetben újszerű, innovatív közegben. A holnap délutáni megnyitó rendezvényen a látogatókat dr. Nagy Veronika, a Szent István Király Múzeum igazgatói jogkörben eljáró igazgatóhelyettese és dr. Cser-Palkovics András Székesfehérvár Megyei Jogú Város polgármestere köszönti. Ünnepi beszédet mond: dr. Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója és Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke. A kiállítást megnyitja: Tóth Norbert, a kiállítás kurátora. Közreműködő művészek: Petrás Mária Magyar Örökség-díjjal kitüntetett, Prima Primissima-díjas népdalénekes és Szlama László Junior Prima-díjas népzenész. A rendezvény moderátora: Takács Bence Ervin előadóművész.

Jankovics Marcell rajzfilm-rendező, grafikusművész, könyvillusztrátor, kultúrtörténész, szimbólumkutató, író. Számos hazai és nemzetközi díj, elismerés birtokosa. Filmrendezőként a magyar animáció mozgóképművészet emblematikus alakja. Kimagasló teljesítményeket ért el művelődéstörténészként, kultúrtörténeti ismeretterjesztő könyvek szerzője, illusztrátor, grafikusművész. Generációk nőttek fel meséin, filmjein. A magyar kultúra kiemelkedő személyisége, életműve a magyar kultúra meghatározó része.

2 hozzászólás

  1. Jankovics Marcell grafikusművész, filmrendező rendhagyó tárlatvezetése lesz a Trianon című kiállításon január 22-én 17 órakor a székesfehérvári Bartók Béla tér 1-ben a Magyar Kultúra Napja rendezvényeként. Beszélgetőpartner: Látrányi Viktória újságírónő, a Fehérvár Médiacentrum igazgatónője. A rendezvényre a belépés díjtalan.

  2. Szeretettel várjuk prof. dr. habil. Szakály Sándor DSc, a VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatójának rendhagyó tárlatvezetésére február 06-án szerdán 18 órára a székesfehérvári Csók István Képtárba! Beszélgetőpartner: Vakler Lajos újságíró, a Fehérvár Médiacentrum szerkesztő riportere. A rendezvényre a belépés díjtalan.