ZETApress

hírportál

Mira Dalma belvárosi tárlata

Unseen CreaturesMakai Mira Dalma: Unseen Creatures című kiállítása nyílt meg tegnap este a Honvéd utcai Art+Text Budapest Galériában. A december 07-én péntekig, keddtől szombatig déltől 18 óráig látható tárlat folytatása, kiteljesedése a két évvel ezelőtti Zsiger és máz címet viselő, Dallos Ádámmal közösen jegyzett kiállításnak.

Makai Mira Dalma (1990, Budapest) az organikus nonfigurativitás asszociációs mezejét kiaknázó új absztrakció legfiatalabb magyar képviselője, aki egyaránt jártas a festészetben, grafikában és kerámia objektek készítésében. Az utóbbi években széleskörű műfaji érdeklődése a kerámia irányába fordult és öltött ember nagyságú méreteket. A bekövetkezett léptékváltást egyrészről az alkotói tér városon kívülre helyezése és ezzel párhuzamosan a lehetőségek kibővítése eredményezte. Másrészről a hirtelen jött felismerés, ami egy ?90-es évekbeli magyar dokumentumfilm hatására fogalmazódott meg benne: akkortájt magyar informatikusok olyan eredményeket értek el, mint a világvezető számítástechnikai cég, az IBM, mert nem sejtették, hogy az szinte lehetetlen.

Makai Mira Dalma is ebben a szellemben kezdte el feszegetni saját korlátait. Kezdettől fogva célja volt, hogy a szobrai láthatóak legyenek. A tömörré, robosztussá formált amorf testek és a növekedésnek indult oszlopok redőikben, gyűrődéseikben magukon őrzik a kialakításuknál kifejett erőt. Külön egységet alkotnak a síkban szétterülő organikus mezők, amik dinamikus, áramlásszerű kialakítása a mozgás érzését keltik.

A felnagyított mikroorganizmusokra, artériákra, korallokra, zsigerekre és drágakövekre emlékeztető absztrakt formákat élénk színű máz borítja, esztétizálva az 1200°C-on kiégetett, megkövesedett természeti motívumokat. Az új sorozatban a méretek jelentős növelésén túl megjelentek a több, általában kettő vagy négy részből álló installációk is. Az Unseen Creatures az utóbbi évben készült kerámiákból válogat. Első egyéni kiállításának kurátora: Rieder Gábor.

Szóljon hozzá!