ZETApress

hírportál

Fajó János 3 Dimenziója

Péntek este 9-kor nyílik és február 20-ig látogatható a Király utcai G13 Galériában Fajó János: 3 Dimenzió című kiállítása ? tudatta Kozák Csaba.

Fajó Jánosnak a hatvanas években induló és mindmáig következetes művészete a geometrikus absztrakcióból, a konstruktivizmus és a konkrét művészet szellemiségéből táplálkozó. Két- és háromdimenziós alkotásai ? legyenek azok szitanyomatok, festmények vagy szobrok ? mindig is redukcióra törekednek, a formák és színek, a síkok és terek harmóniáját sugallják, vagy éppen úgy válnak egységgé, hogy ütközteti ezen elemeket.

Alkotói módszerében kiváltságos szerepet kap a sokszorosítás és a variabilitás. Fajó művészi hitvallásának egyik alapmondata a következő: a formátlan káoszból megszemélyesített renddé, színné és formává változom.

A G13 Galéria legújabb kiállításán a művésznek az elmúlt pár évben készült ? részben hazai kiállításon még nem szerepelt ? nagyméretű reliefjeiből és szobraiból mutat be egy válogatott anyagot. A 3 Dimenzió tárlaton minden sík a térbe nyílik-hajlik. A reliefek lehetnek négyzetes alakúak, formázhatnak kört és annak származékát, az ellipszist. Van, ahol erős kék, zöld, sárga, vörös és fekete színek uralják a felszínt, másutt viszont a fehérek dominálnak. Úgy szerkeszt, hogy megbontja az alapformák harmóniáját, azokat a bevágások, csúsztatások, kitakarások által ütközteti, új rendet és rendszert teremt az ellentétpárokkal, a homorú és domború felszínekkel.

A fali munkákat posztmensekre állított szobrokkal ellenpontozza. Ezek a térbe hajló-csavarodó, szigorúan komponált vagy éppen hullámzó felületű plasztikák fekete, lakkcsiszolt bükkből, mahagóniból, cédrusból készültek. Tömör formáik tiszták, zártak, simogatásra késztetik a nézőt, mivel az alkotások a szépség, a harmónia, a meditáció, a nyugalom és a csend utáni vágyunk kifejezője.

A G13 Galéria lenti kiállítóterében a modern gyűjteményből mutat be egy válogatást Victor Vasarely nyomataiból és háromdimenziós plasztikáiból, valamint pár alkotást Kassák Lajostól. A dolog apropója pedig az, hogy Fajó több mint egy évtizedig szoros munkakapcsolatban állt Vasarelyvel, míg Kassákot pályája kezdetétől a mesterének vallja.

Minőség ? megbízhatóság ? szépség

Mérőműszerek az elektrotechnika, a mérnöki munka szolgálatában 100 éve ? című állandó kiállítás látható a 20 éves TÜV Rheinland Intercert székházának fogadóterében, a XIII. kerületi Váci út 48/A-B-ben ? tudtuk meg Lindenberger Tamástól.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Képek Közép-Ázsiából | ZETApress

Szóljon hozzá!