ZETApress

hírportál

World Press Photo Józsefvárosban

Új helyszínen, a Magyar Nemzeti Múzeumban látható mától október 23-án keddig a World Press Photo pályázat nyertes képeiből rendezett kiállítás, ezúttal a naturArt ? 25 év legszebb természetfotói című kísérőtárlattal együtt ? tudtuk meg a délutáni sajtótájékoztatón. Fotóink Katona Lucia felvételei.

A magyarországi World Press Photo kiállítás több mint húsz év után hagyta el a Néprajzi Múzeumot, de új otthonában sem olyan, mint egy utazó tárlat: igazi múzeumi kiállítás ? mondta el Révész Tamás, a kiállítás magyarországi szervezője. Természetesen ezúttal is minden kép új, déja vu érzése legfeljebb a témákat illetően lehet a látogatónak, hiszen sajnos a világ több konfliktuszónájából érkeztek már nyertes képek a korábbi World Press Photo pályázatokra is. Csatlakozott azonban egy új kategória is, amely elsősorban a természeti környezetet fenyegető veszélyeket mutatja be ? közölte.

A World Press Photo legutóbbi pályázatára 125 országból 4548 fotográfus küldött be több mint 73 ezer felvételt, a 21 tagú nemzetközi zsűri ezek közül válogatta ki Amszterdamban a kiállítás 134 képét. Erik Jager, a kiállítás holland kurátora hangsúlyozta, hogy csodálatos otthonra talált Magyarországon a World Press Photo anyaga, melyet a világ 45 országában több négymillióan látogatnak évente. A kiállítás célja, hogy a független újságírásra leselkedő veszélyek időszakában felhívja a figyelmet világunk különbözőségeire és sokszínűségére. Kiemelte az idei pályázat győztes fotóját, Ronaldo Schemidt képét, amely Venezuelában készült, a szabadságjogokat egyre súlyosabban korlátozó Maduro elnök elleni egyik caracasi demonstráción, és azt a pillanatot mutatja, amelyben az egyik tüntető testét ellepik a lángok. Angol elmondott gondolatait nem fordították magyarra, mert ezt a szakújságírók egyike sem igényelte.

Fáth Péter, a naturArt elnöke a World Press Photo idei magyarországi kísérőtárlatáról beszélt. Mint emlékeztetett, a naturArt 25 éve szervezi meg Az év természetfotósa pályázatot, melynek összes díjazott fényképét ? köztük Máté Bence 2010-ben világ legjobb természetfotójának választott munkáját ? először állítják ki egy helyen. Újdonság a magyar látogatók számára, hogy az országban most először mutatkoznak be a World Press Photo Digital Storytelling verseny győztesei. A bemutatott filmek folyamatos moziélményt nyújtanak majd, az érintő-képernyővel irányítható multimédia pedig a látogatói aktivitást segíti az egy hónapig látogatható kiállításban.

Szóljon hozzá!