ZETApress

hírportál

Vándorkiállításon a 24 órás Lilly festőmaraton alkotásai

Vándorkiállítás keretében tekinthetik meg az érdeklődők az Ecsettel a rák ellen 24 órás Lilly festőmaraton legjobb alkotásait. A világ 43 országában immár másodszor meghirdetett, nemzetközi képzőművészeti pályázat magyar képeiből készült tárlatot az ország hét pontján állítják ki. A kiállítás-sorozat február 1-eje és 13-a között érkezik Budapestre, ahol a Duna Plaza első emeletén látható.

A tavaly júniusában, Budapesten megrendezett 24 órás Lilly festőmaraton célja az volt, hogy alkotásra ösztönözze mindazokat, akik valaha kapcsolatba kerültek a daganatos megbetegedésekkel, és hogy felhívja a közvélemény figyelmét a napjainkban vezető halálozási okká vált betegségcsoportra. Betegek, hozzátartozók, barátok, orvosok, ápolók, művészek és diákok, összesen 150-en ragadtak ecsetet, azért, hogy 24 órán keresztül vászonra vessék a rákbetegséghez kötődő gondolataikat, érzéseiket. A kezdeményezés fő koordinátora a Magyar Rákellenes Liga és a Lilly Hungária Kft volt. Az eseményről mi is beszámoltunk.

A festőmaratonon készült legjobb alkotások az Oncology on Canvas ? Ecsettel a rák ellen elnevezésű nemzetközi képzőművészeti pályázaton is részt vettek. A két évvel ezelőtt, az onkológiai területen a gyógyítás és a gyógyulás mellett elkötelezett amerikai Eli Lilly and Company által életre hívott pályázatra tavaly ötször annyi alkotást neveztek a résztvevők, mint az előző, 2004-es versenyre. Több mint kétezer festmény, rajz és fotó készült. A pályázó 43 ország közül Magyarország küldte be a második legtöbb, 250 darab képet.

A résztvevők magas száma is jelzi, hogy világszerte egyre nagyobb szerep jut a gyógyszeres terápiák mellett azoknak a módszereknek, amelyek segítik a betegeket a betegség elfogadásában, felvállalásában, támogatják őket a gyógyuláshoz vezető úton.

Sajnos a rákbetegek jelentős része a diagnózis után reményvesztetten, befelé fordulva éli meg a problémát. Az olyan, önkifejezésre lehetőséget adó kezdeményezések, mint a művészetterápia, segíthet áttörni a hallgatás falát, megmutatni a külvilágnak azokat az érzéseket, gondolatokat, amelyek egyébként rejtve maradnának

A pályaműveket ? a korábbi évekhez hasonlóan ? vándorkiállítások keretében mutatják be a világ számos országában. Magyarországon 2007 első felében Debrecenben, Budapesten, Győrött, Pécsett, Szegeden és Miskolcon tekinthetik meg az érdeklődők a legjobb hazai alkotásokat, valamennyi helyszínen 2 héten keresztül. A vándorkiállítással kapcsolatos további információkat honlapjukon találnak az érdeklődők.

Szóljon hozzá!