ZETApress

hírportál

Hadiszerből emlék a békének

Holnap délelőtt 11 órakor Dr. Bodó Sándor, a Budapesti Történeti Múzeum főigazgatója nyitja meg az új kiállítást a Hadtörténeti múzeumban. A bemutató fővédnöke Szekeres Imre honvédelmi miniszter lesz. A kiállítás létrejöttében egy tavaly őszi sikeres tárlat is segített.

A Hadtörténeti Múzeumban szeptember és december között volt látogatható a Trench Art ? A lövészárkok művészete című kiállítás amerikai-magyar együttműködés gyümölcseként, illetve az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásával jött létre. A tárlaton a Hadtörténeti Múzeum anyaga és az Egyesült államokbeli Hollingsworth Fine Arts (Orlando, Florida) gyűjteményi darabjai mellett magánszemélyek által kölcsönzött (vagy múzeumunknak adományozott) tárgyak is szerepeltek. A kiállítással kapcsolatos pozitív visszajelzések és a különleges téma arra indította a Hadtörténeti Intézet és Múzeum vezetését, hogy a háborús emléktárgyakat bemutató tárlatot az amerikai anyag visszaszállítása után megújult formában újra megnyissa.

Indokolta ezt az a sok felajánlás is, amelynek nyomán a kiállítás tavaly szeptemberi megnyitása óta a Hadtörténeti Múzeum gyűjteménye számos szép és különleges háborús emléktárggyal gyarapodott. Az új szerzemények mellett a tárlaton megjelennek a Budapesti Történeti Múzeum Kiscelli Múzeumának és Kéri Ádám képzőművész magángyűjteményének darabjai, valamint számos magánszemély által a legkészségesebben kölcsönadott, többnyire családi ereklyeként őrzött háborús emléktárgyak.

Szóljon hozzá!