ZETApress

hírportál

Nyolcvanmillió egy Abáért

Aba-Novák Vilmos Nagy vurstli című festménye 80 millió forintért kelt el ? tudatta Angyal László Aviator.

Válság sehol, a magyar milliárdosok az óceánba merülő napkorong utolsó sugaraiban sütkéreztek valahol, talán a Kanári szigeteken, s telefonon licitáltak a Virág Judit Galéria szombati, Budapest Kongresszusi központbeli téli aukcióján. Aba-Novák Vilmos 1930-ban festett Nagy vurstlija nemcsak ötven, hanem nyolcvanmillió forintot is megért nekik. Hiába, ez a természetes kiválasztódás. Natural Selection. Héberül is olyan jól hangzik: Ha?brera ha?tnivit.

Igaz, Aba-Nováknak ez a festménye az, amelyet a művészettörténész szakma a festő egyik legfontosabb művének tart. Ez az alkotás a művész legnagyobb méretű és legjelentősebb táblaképe, amelyet először 1931-ben az Ernst Múzeumban rendezett kiállításán mutatott be, az akkori tárlat legértékesebb darabjaként.

A festmény rendkívüli mérete miatt mintegy hetven évig felcsavarva, előbb a művész műtermében, majd örököseinek birtokában várt a szebb jövőre, hogy ma az újra felfedezett Aba-Novák Vilmos cirkuszképeinek csúcsdarabjaként hirdesse a kivételes tehetségű festő barbár zsenialitását. Egyébként a 160 műtárgy néhány kivételével két óra leforgása alatt újgazdára talált.

Szóljon hozzá!