ZETApress

hírportál

Kockázat a FUGA-ban

Június 14-én csütörtökön 19 órakor Kockázati tényezők címmel nyílik kiállítás az államszocializmus időszakának kulturális ellenállásairól a FUGA-ban. A kiállítás jól és alig ismert hazai és közép-kelet-európai archívumok anyagaiból válogat és a gyűjtemények társadalmi és politikai környezetét helyezi középpontjába.

Börtönből kicsempészett versek, gyufás-skatulya méretű illegális könyvek, másolt, videó-kazetták nyugati filmekkel, egyetemi szamizdatok, punk magazinok, kommunák, lakásszínházak és titkosrendőrségi akták, feminista aktivisták történetei és környezetvédelmi mozgalmak egyaránt bemutatásra kerülnek a kiállításon. Megnyitja: Bán Zsófia író. Látogatható: július 15-én vasárnapig a Petőfi Sándor utca 5-ben ? tudtuk meg Mechiat Zinától.

A Kockázati tényezők jól és alig ismert hazai és közép-kelet-európai archívumok anyagából válogat, és a gyűjtemények kialakulását, létrejöttük célját, társadalmi és politikai környezetüket állítja a középpontba. Azt, hogy az egykor rejtett, marginalizált vagy elnyomott tevékenységek dokumentumait hogyan helyezte rá az elmúlt három évtized a társadalmi emlékezet térképére ? vagy hogyan felejtette le arról. A projekt célja, hogy megmutassa az egykori kulturális ellenállás kortárs vonatkozásait, a különböző ellenállási formákat és módszereket és személyes sorsokat mutasson be és értelmezzen az archívumok és gyűjtemények szerepének és jelentőségének fókuszba állításával.

A kockázat- és felelősségvállalás mint a változás elengedhetetlen feltételei jelennek meg a kiállításban, kiemelve a civil kezdeményezések, az alulról szerveződés, az elkötelezettség és a szolidaritás meghatározó szerepét a politikai és kulturális ellenállásban. A Kockázati tényezők tárlatán az archívum és a gyűjtemény egy megközelíthető, egymással és a látogatóval is dialógusba lépő partnerekként jelennek meg, amelyek a bemutatott dokumentumok és tárgyak mellett saját keletkezésük történetéról is beszámolnak. A kiállítás az EU felhívásra megalakult Courage program keretében valósul meg, amelynek célja, hogy összegyűjtse és elérhetővé tegye az ellen-kulturális mozgalmak hagyatékát. A Courage kutatásai és az azok feldolgozása által lehetőséget kínál arra, hogy másként gondolkodjunk ellenállásról, forradalomról, bűnösökről és áldozatokról.

A szervezőgárda nemcsak a tárlattal, hanem kísérőprogramokkal is segít értelmezni a korszak jelenségeit és a gyűjtemények szerepét. Június 27-én a környezetvédelmi mozgalmakról, július 4-én a Kádár-rendszer kényelméről és a kulturális ellenállás kockázatairól tartanak kerekasztal beszélgetést, június 23-án a Múzeumok Éjszakáján pedig több, a kiállításhoz kapcsolódó témájú programokat kínálnak a közönségnek. A kiállítást stílszerűen a Parasztok az atmoszférában zenekar koncertje zárja július 15-én. Beszélgetések, városi séta koncert és egyéb kísérőprogramok teszik igazán hozzáférhetővé a kiállítás témáját.

Szóljon hozzá!