ZETApress

hírportál

Szepesi a Víztoronyban

A közmédia archív fotói láthatók a margitszigeti Víztoronyban. Az egykori Magyar Televízió, a Duna Televízió, a Magyar Rádió és a Magyar Távirati Iroda múltjából mutat be számos emblematikus mozzanatot és médiatörténeti kuriózumot a Hogy volt?! ? Pillanatképek a magyar közmédia történetéből című kiállítás Víztorony I. emeletén.

A tárlat ma déli megnyitóján Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és Máté Attila, az MTVA tartalomkereskedelmi vezetője elmondták, hogy a magyar televíziózás 65. évfordulója alkalmából rendezett kiállítás a magyar rádiózás és televíziózás legfontosabb állomásait és eseményeit korabeli felvételekkel, fotókkal, installációkkal és izgalmas médiatörténeti relikviákkal mutatja be.

Tavaly egy iskolai vándorkiállításon mutatták be a közmédia archívumának médiatörténeti fotóit, hogy a diákok megismerkedhessenek a televíziózás és rádiózás történetével. A médiatörténeti képek között megtalálhatók azok az 1958-ban készült fotók, amelyek a Magyar Televízió rendszeres próbaadásainál használt egyik közvetítő kocsit és a kamerákat ábrázolják. Bemutatják a Kossuth Rádió 1968-as új műszerszobáját és egy 1953-as felvételen a Magyar Távirati Iroda akkor felavatott Székházának egyik munkaszobáját is.

Szepesi György egykori legendás sportriporter több fotón is látható: egy 1952-es felvételen a Magyar Rádió mikrofonja mögött közvetít egy mérkőzést, míg egy 1980-ban készült képen Pelét, a labdarúgó világsztárt kíséri a Népstadionban. Az anyagban szerepel egy 1959-es kép Kovács Eszterről, a kor gyereksztárjáról, amint A pancsoló kislány című dalt énekli, de számos más hírességről is látható portré, mások mellett Ruttkai Éváról és Latinovits Zoltánról, valamint Czigány Györgyről, Kodály Zoltánról és Karinthy Ferencről.

A médiatörténeti kiállítás felett a Víztorony II. emeletén a Margitszigeti Szabadtéri Színpad alapításának 80. évfordulója előtt tisztelegnek az elmúlt 8 évtized legszebb pillanatképeivel. Kiemelt figyelmet kapnak a margitszigeti közpark természeti és épített értékei. Hangsúlyosan jelenik meg a Margitsziget szimbolikus épülete, a 107 éves Víztorony történelme is. A kiállítások szeptember 30-án vasárnapig látogathatók.

Szóljon hozzá!